Strancima 1,27 miliona kvadrata zemlje

Bez autora
Jul 20 2015

Stranci su tokom prošle godine u Crnoj Gori stekli pravo svojine ili neko drugo, na površini zemljišta od oko 1,27 miliona metara kvadratnih, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Iz Ministarstva su agenciji Mina biznis kazali da su prošle godine strancima pripali i objekti površine oko 40,16 hiljada metara kvadratnih. Na osnovu podataka kojima raspolaže Ministarstvo finansija za prošlu godinu, stranci u Crnoj Gori su stekli pravo svojine ili neko drugo pravo najviše nad nepokretnostima u Opštini Bar i to nad zemljištem površine 147,64 hiljade kvadrata i objektima od oko 24,75 hiljada kvadrata, rekli su iz Ministarstva. Najveći broj stranih državljana koji posjeduju pravo svojine ili neko drugo pravo na nepokretnostima u Crnoj Gori je iz Rusije, zatim Srbije i Bosne i Hercegovine.

Stranci su tokom prošle godine u Crnoj Gori stekli pravo svojine ili neko drugo, na površini zemljišta od oko 1,27 miliona metara kvadratnih, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su agenciji Mina biznis kazali da su prošle godine strancima pripali i objekti površine oko 40,16 hiljada metara kvadratnih.

„Na osnovu podataka kojima raspolaže Ministarstvo finansija za prošlu godinu, stranci u Crnoj Gori su stekli pravo svojine ili neko drugo pravo najviše nad nepokretnostima u Opštini Bar i to nad zemljištem površine 147,64 hiljade kvadrata i objektima od oko 24,75 hiljada kvadrata“, rekli su iz Ministarstva.

Najveći broj stranih državljana koji posjeduju pravo svojine ili neko drugo pravo na nepokretnostima u Crnoj Gori je iz Rusije, zatim Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima propisano je da je organ uprave nadležan za vođenje katastra nepokretnosti dužan da podatke o upisu prava svojine ili drugog prava stranca, dostavi Ministarstvu finansija, koje o tome vodi evidenciju.

U Crnoj Gori je 2009. usvojen novi Zakon o svojinsko-pravnim odnosima kojim je omogućeno strancima da neograničeno kupuju zemljište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik