Efekt Porto Montenegra: Prihodi Tivta u pet godina gotovo duplirani

Bez autora
Jul 21 2015

Ostvareni budžetski prihodi opštine Tivat skoro su dulirani u odnosu na period prije otvaranja marine Porto Montenegro. Naime, prihodi su sa 8,7 miliona eura u 2009. skočili na 14 miliona eura u 2014. godini i tokom cijelog posmatranog perioda su bili veći od rashoda, saopšteno je CdM-u iz Vlade uoči radne posjete premijera Mila Đukanovića toj opštini. Investicioni bum u opštini Tivat predstavlja jedan od najvažnijih zamajaca društveno-ekonomskog razvoja ove opštine. Permanentno unapređenje poslovnog ambijenta, doprinijelo je da opština Tivat privuče velike investitore koji su otpočeli realizaciju investicija kakve su Porto Montenegro (investitora Adriatic Marinas), Lustica Bay Resort koji gradi švajcarski Orascom Development, Plavi horizonti investitora Quatari Diar iz Katara itd. Pokretanje ovih investicija, naročito otvaranje Porto Montenegro 2009. godine kao jedne od najvećih marina u Evropi, doprinijelo je povećanju atraktivnosti opštine Tivat i Crne Gore u cjelini kao investicione i turističke destinacije.

Efekt Porto Montenegra: Prihodi Tivta u pet godina gotovo dupliraniOstvareni budžetski prihodi opštine Tivat skoro su dulirani u odnosu na period prije otvaranja marine Porto Montenegro. Naime, prihodi su sa 8,7 miliona eura u 2009. skočili na 14 miliona eura u 2014. godini i tokom cijelog posmatranog perioda su bili veći od rashoda, saopšteno je CdM-u iz Vlade uoči radne posjete premijera Mila Đukanovića toj opštini.

Investicioni bum u opštini Tivat predstavlja jedan od najvažnijih zamajaca društveno-ekonomskog razvoja ove opštine.

Permanentno unapređenje poslovnog ambijenta, doprinijelo je da opština Tivat privuče velike investitore koji su otpočeli realizaciju investicija kakve su Porto Montenegro (investitora Adriatic Marinas), Lustica Bay Resort koji gradi švajcarski Orascom Development, Plavi horizonti investitora Quatari Diar iz Katara itd. Pokretanje ovih investicija, naročito otvaranje Porto Montenegro 2009. godine kao jedne od najvećih marina u Evropi, doprinijelo je povećanju atraktivnosti opštine Tivat i Crne Gore u cjelini kao investicione i turističke destinacije.

"Investicije u Tivtu i rast realnog sektora, u posljednjih pet godina su doprinijele i unapređenju fiskalne održivosti ove opštine. Gledano po glavi stanovnika tekući budžetski prihodi opštine Tivat porasli su za trećinu, tako su od 540 eura u 2009. povećani na oko 730 eura u 2014. godine što je tri puta viši od prosječnih tekućih budžetskih prihoda per capita svih opština u Crnoj Gori u 2014. (koji su iznosili 260 eura)", navedeno je u saopštenju Vladu.

Kako dodaju u Vladi, otpočinjanje investicija je doprinijelo povećanju broja privrednih subjekata u opštini Tivat odnosno multipikativno je uticalo na ekonomsku aktivnost na nivou opštine. Tako je broj malih i srednjih preduzeća u ovoj opštini povećan na 1.000 preduzeća u 2014. godini ili za oko 66 odsto u odnosu na 2009 .

Prosječna neto zarada u opštini Tivat je povećana sa 460 eura u 2009. godini na 601 eura na kraju maja 2015. godine. Opština Tivat je opština sa najvećom prosječnom neto zaradom u Crnoj Gori.

Broj zaposlenih u ovoj opštini je na kraju maja 2015. godine iznosio 4.380. Samo Porto Montenegro trenutno zapošljava oko 1000 ljudi.

Dolazak velikih investitora doprineo je povećanju broja noćenja, uglavnom stranih turista na teritoriji opštine Tivat, i to sa 244.446 u 2009. na 439.026 u 2014, ili u procentima 79,6 odsto.

"Sve ovo je doprinijelo značajnom povećanju prihoda od turizma, odnosno povećanju ukupnog crnogorskog izvoza usluga u posmatranom periodu", ističe se u saopštenju.

Prema procjeni Monstata, u posmatranom periodu su poboljšani i demografski pokazatelji, tj. blago je povećan broj stanovnika (za oko jedan odsto) na 14.185 stanovnika u 2014. godini sa 14.032 stanovnika prema popisu iz 2011.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik