Skupština KS-a usvojila zakon o poticaju razvoja male privrede

Bez autora
Jul 21 2015

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Zakon o poticaju razvoja male privrede kojim se propisuje sistematsko planiranje, osiguravanje sredstva i provođenje mjera i aktivnosti razvoja male privrede.Prijedlog zakona utvrdila je Vlada KS-a nakon provođenja javne rasprave, a kantonalni ministar privrede Muharem Šabić naglasio je da donošenje Zakona predstavlja neophodan uvjet i poticaj u korištenju fondova Evropske unije, IPA i Horizon 2020 fondova.

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Zakon o poticaju razvoja male privrede kojim se propisuje sistematsko planiranje, osiguravanje sredstva i provođenje mjera i aktivnosti razvoja male privrede.

Prijedlog zakona utvrdila je Vlada KS-a nakon provođenja javne rasprave, a kantonalni ministar privrede Muharem Šabić naglasio je da donošenje Zakona predstavlja neophodan uvjet i poticaj u korištenju fondova Evropske unije, IPA i Horizon 2020 fondova.

- Zakonom se omogućava razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo odnosno omogućena je klasifikacija prema zahtjevima EU, što znači da tačno znamo prema kriterijima prihoda i broja zaposlenih, koje javno preduzeće ili privredni subjekat je mikro, malo ili srednje preduzeće. Znači dajemo kvalifikaciju da se može natjecati za projekte u EU ili nekim drugim finansijskim institucijama - rekao je ministar Šabić novinarima na sjednici.

Istakao je da je zakonom definisano da će sredstva u iznosu od 0,5 do dva posto vrijednosti prošlogodišnjeg budžeta Kantona izdvajati za povećanja zaposlenosti, kvalitete i konkurentnosti male privrede, povećanje izvoza i poticaj očuvanja starih zanata.

- Ta sredstva će se spajati sa sredstvima iz drugih projekata poput IPA, Horizon 2020 i drugih fondova. Prema okvirom programu budžeta radi se o minimalno tri miliona KM, te ćemo u programu i pravilniku targetirati brzorastuća sredstva koja će naravno dovesti do zapošljavanja - kaže Šabić.

Najavio je da će se nacrtom kantonalnog budžeta za narednu godinu predvidjeti sredstva po ovom zakonu, te će Kantonalno ministarstvo privrede objaviti javne pozive za preduzeća i lokalnu zajednicu.

Među poticajnim mjerama u zakonu su navedeni kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima, subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima, davanje podrške razvoju centara za poduzetništvo, poduzetničke inkubatore, klastere, tehnološke parkove i zone male privrede.

Razlog za donošenje Zakona o poticaju razvoja male privrede jeste spremnost Vlade Kantona Sarajevo da kreira pravne i administrativne uslove za razvoj ovog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik