BRIKS pokrenuo Novu razvojnu banku u Šangaju

Bez autora
Jul 21 2015

Zemlje BRIKS-a pokrenule su Novu razvojnu banku u Šangaju, koja će davati pozajmice zemljama u razvoju kako bi pomogla njihove infrastrukturne projekte.Banka koju podržavaju Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, smatra se alternativom Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, mada grupa BRIKS tvrdi da banka neće biti konkurent tim finansijskim institucijama. Naš cilj nije da postavljamo izazov postojećem sistemu kao takvom, nego da poboljšamo i upotpunimo sistem na naš način, izjavio je predsednik Nove razvojne banke Kundapur Vaman Kamat.

Zemlje BRIKS-a pokrenule su Novu razvojnu banku u Šangaju, koja će davati pozajmice zemljama u razvoju kako bi pomogla njihove infrastrukturne projekte, prenosi Bi-Bi-Si.

Banka koju podržavaju Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, smatra se alternativom Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, mada grupa BRIKS tvrdi da banka neće biti konkurent tim finansijskim institucijama, prenosi Tanjug.

"Naš cilj nije da postavljamo izazov postojećem sistemu kao takvom, nego da poboljšamo i upotpunimo sistem na naš način", izjavio je predsednik Nove razvojne banke Kundapur Vaman Kamat.

Države BRIKS-a su kritikovale Svetsku banku i MMF zato što zemljama u razvoju ne daju dovoljno pravo glasa.

Očekuje se da će banka prve pozajmice dati početkom sledeće godine.

Banka će imati početni kapital od 50 milijardi dolara, što će u prvim godinama biti duplirano. Najveći deo sredstava obezbediće Kina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik