Do neisplaćenih zarada preko izvršitelja

Bez autora
Jul 21 2015

Prošlo je gotovo godinu dana od kako je radniku omogućeno da naplaćuju svoja potraživanja od poslodavca tako što mu listićem od zarade blokira račun. Samo preko Komore izvršitelja svoje zarade je na taj način potraživalo oko 1.300 radnika, a gotovo polovina ih je i naplatila. Proces traje oko dva meseca, kažu izvršitelji, a rezultati bi bili i bolji da su radnici ranije bili obavešteni o toj mogućnosti.Isplatni listić kao sredstvo potraživanja važi od septembra prošle godine, ali radnici su tek ove godine masovnije prijavljivali da im nisu isplaćene zarade, regresi, prevoz, topli obrok. Zbog toga su u Ministarstvu pravde zadovoljni rezultatima izvršitelja.

Prošlo je gotovo godinu dana od kako je radniku omogućeno da naplaćuju svoja potraživanja od poslodavca tako što mu listićem od zarade blokira račun. Samo preko Komore izvršitelja svoje zarade je na taj način potraživalo oko 1.300 radnika, a gotovo polovina ih je i naplatila. Proces traje oko dva meseca, kažu izvršitelji, a rezultati bi bili i bolji da su radnici ranije bili obavešteni o toj mogućnosti.

Isplatni listić kao sredstvo potraživanja važi od septembra prošle godine, ali radnici su tek ove godine masovnije prijavljivali da im nisu isplaćene zarade, regresi, prevoz, topli obrok. Zbog toga su u Ministarstvu pravde zadovoljni rezultatima izvršitelja.

"Da su postupili i prinudno naplatili u 630 postupaka potraživanje. Vrlo je bitno istaći da je veliki iznos potraživanja naplaćen kroz ovaj postupak - blizu 80 miliona dinara su izvršitelji uspeli da naplate", navodi pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović.

Izvršitelji pronalaze sve račune poslodavca-dužnika i njegovu pokretnu i nepokretnu imovinu i od nje naplaćuju dug, kamatu, ostale troškove i svoju naknadu koja u proseku iznosi oko pet odsto od naplaćene sume.

"Taj postupak nekada traje dva meseca, a nekada traje i duže. To najviše zavisi od toga koliko traje postupak za pronalaženje imovine poslodavca", ukazuje Svetlana Manić, zamenica predsednice Komore izvršitelja.

Prošle godine 2.080 poslodavca odbilo je da izda platne listiće zaposlenima. Inspekcija rada tada nalaže poslodavcima da izdaju listić, a ako se ogluše o to rešenje, sledi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Donosi sa sobom mogućnost kažnjavanja poslodavca do dva miliona dinara kao pravno lice, a odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara. Za preduzetnike ta kazna je do 500.000 dinara", ističe direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić.

Za razliku od Ministarstva pravde, sindikati nisu zadovolji. Tvrde da je tek nekoliko stotina njihovih članova preko isplatnog listića naplatilo potraživanja od poslodavaca, zato što su radnici svesni rizika i strahuju od posledica.

"Ti radnici su spremni već da napuste firmu jer tu više faktički života za njih nema. Ipak je to jedna metoda koja dovodi do mobinga poslodavca prema tom radniku, koji je na takav način naplatio svoje potraživanje", smatra Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije.

Isplatni listić kao metod za bržu naplatu zarade koristi se samo u Srbiji, a u većini Evropskih zemalja neisplaćivanje zarada je krivično delo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik