Od države pola milijarde dinara za "bebi PDV"

Bez autora
Jul 21 2015

Od kada je 2013. godine stupila na snagu odluka o vraćanju PDV-a na hranu i opremu za bebe, država je roditeljima vratila 506 miliona dinara.Iz godine u godinu roditelji su sve zainteresovaniji da dobiju nazad deo novca datog za kupovinu krevetaca, kolica i pelena, pa je tako u februaru ove godine odobreno čak 32.350 zahteva za refundaciju, što je duplo više od 14.701 iz 2013. kada je ova mogućnost uvedena. Svaki zahtev odnosi se na po jedno dete.

Od države pola milijarde RSD za Od kada je 2013. godine stupila na snagu odluka o vraćanju PDV-a na hranu i opremu za bebe, država je roditeljima vratila 506 miliona dinara.

Iz godine u godinu roditelji su sve zainteresovaniji da dobiju nazad deo novca datog za kupovinu krevetaca, kolica i pelena, pa je tako u februaru ove godine odobreno čak 32.350 zahteva za refundaciju, što je duplo više od 14.701 iz 2013. kada je ova mogućnost uvedena. Svaki zahtev odnosi se na po jedno dete, piše Danas.

Zahtevi se podnose dva puta godišnje - u februaru i julu, s tim što su 2013. primani samo u julu, a ove godine su podaci dostupni samo za februar, jer julski zahtevi još nisu do kraja obrađeni. To ostavlja samo 2014. kao godinu sa potpunim podacima i tada su odobrena 46.604 zahteva, što u novcu iznosi 247,28 miliona dinara refundiranog PDV-a ili 5.306 dinara po detetu

U februaru ove godine odobreno je 32.350 zahteva, što ukazuje na to da će 2015. biti postignut "rekord" i po broju prijava i po količini vraćenog poreza.

Pa ipak, iako ove brojke možda deluju visoke, kada se upare sa brojem novorođene dece svake godine, vidi se da uprkos nemaštini, većina roditelja iz nekog razloga, PDV na bebi opremu - ostavlja državi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je u Srbiji rođeno 66.461 dete, 2013. 65.554 dece, a slično je bilo i ranijih godina. Pošto se povraćaj poreza odobrava za robu kupljenu do detetovog drugog rođendana, to znači da svake godine ima više od 130.000 dece čiji bi roditelji mogli da traže da im država vrati porez. A prošle godine je to urađeno za tek 46.604 njih, što znači da je tek svako treće dete dobilo krevetac bez PDV-a.

Deo objašnjenja leži u tome što roditelji koji zajedno zarađuju više od 81.760 dinara mesečno nemaju pravo na povraćaj PDV-a, ali s obzirom da je svaki drugi mladi čovek nezaposlen, da su plate generalno niske, a da mladi radnici zarađuju još manje od proseka, ovakvih sigurno nema mnogo. Razlog je, dakle, ili u neinformisanosti roditelja ili u manjku vere da će im PDV stvarno biti vraćen, a možda i u raširenosti sive ekonomije.

Ipak, oni koji odluče da uđu u ovu proceduru verovatno budu obradovani kada shvate da je procedura za povraćaj PDV-a na opremu za bebe uglavnom potpuno jednostavna.

Kako objašnjava predsednica udruženja Roditelj Dragana Soćanin, roditelji više nemaju tako velikih problema da se snađu i prijave za povraćaj PDV. Kada je sve krenulo 2013, prikupljanje dokumentacije je bio nimalo lak posao, međutim, sada se to sve sredilo, te je osim fiskalnih računa roditeljima samo potreban još zahtev, na osnovu kog Poreska uprava dolazi do svih ostalih potrebnih podataka.

"Ono što je najveći problem u suštini jeste taj cenzus od 80.000 dinara, jer ukoliko oba roditelja zarađuju više od toga mesečno ne mogu da dobiju novac koji su dali za PDV. Nismo uspeli da izdejstvujemo da se ta granica pomeri ili bar da se uzme u obzir to koliko neko ima dece. Nije isto ako imate jedno, ili dvoje i troje", napominje Dragana Soćanin.

U Udruženju se, kaže ona, susreću sa različitim primedbama roditelja, a dosta njih se odnosi na to da oni koji dobiju povraćaj PDV dobiju manje od očekivanog.

"Zato bi trebalo da PU jasno stavi na uvid koliki je PDV po stavkama. Potrebno je da sve bude malo transparentnije. Osim toga, bilo je i primedbi da ljudi dobiju manje novca nego što treba, ali im iz PU ne stigne rešenje na adresu pa ne mogu da se žale", ističe Soćanin.

Kako je sve više onih koji se odlučuju za kupovinu, pre svega, opreme za bebe preko interneta Udruženje Narodni parlament iz Leskovca se još pre dve godine dosetilo da pokrene pitanja povraćaja PDV i za one koji na ovaj način šopinguju.

"Još prošle godine smo pisali PU o tome i tražili da se omogući povraćaj PDV, ali smo od njih dobili odgovor da u slučaju kupovine preko interneta roditelj mora da ima tri dokumenta - račun na kome je iskazan PDV, dokument kojim potvrđuje da je kupovina hrane i opreme izvršena posredstvom interneta, kao i dokaz o plaćanju računa. Ponovo smo im pisali i tražili da umesto tri dokumenta, omoguće roditeljima refundaciju na osnovu jednog", kaže za naš list Borivoje Đorđević, menadžer pravne službe u Udruženju Narodni parlament.

Problem u praksi je komplikovanost samog postupka refundacije, a Đorđević napominje kako roditelje ne bi trebalo opterećivati zahtevima u smislu obezbeđivanja dodatne dokumentacije, a posebno ne radi dokazivanja da je roba plaćena, i to u situaciji kad već postoji faktura internet prodavca koja suštinski isto to i potvrđuje.

"Narodni parlament je pre nekoliko dana zvanično uputio novi predlog Poreskoj upravi da pojednostavi postupak refundacije", navodi naš sagovornik.

Ono na šta u ovom Udruženju skreću pažnju PU jeste da internet prodavci nisu u obavezi da poseduju fiskalne kase. Osim toga, kako kaže Đorđević, oni u su dopisu apelovali na PU da ažurira korisnički servis na sajtu jer je trenutno jako teško razumeti da se za svako dete posebno treba predati zahtev.

"Roditeljima treba da bude jasno da ako imaju dva deteta, moraju da predaju dva zahteva. Osim toga, nigde se ne pominje ostvarivanje ovog prava za blizance", ističe Đorđević.

Odluka o povraćaju PDV-a na bebi opremu stupila je na snagu 01. januara 2013. Da bi ostvarili to pravo, roditelji treba da predaju zahtev, uz sve fiskalne račune, u filijali Poreske uprave. Uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi PDV bio refundiran su da roditelji ne zarađuju više od 997.799 dinara godišnje, da ne poseduju nekretninu vredniju od 24,3 miliona dinara, kao i da dete nije starije od dve godine. Prijave mogu da se podnosu dva puta godišnje, od 1. do 15. februara i od 1. do 15. jula. Roditelji mogu da povrate PDV u ukupnom iznosu od 72.756 dinara, a sve ovo se odnosi na mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, auto-sedište i pelene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik