Promena snabdevača struje i gasa po novim pravilima

Bez autora
Jul 22 2015

Potrošači koji nemaju dugova ubuduće za 21 dan mogu promeniti snabdevača struje i gasa ukoliko nisu zadovoljana postojećim ili na tržištu nađu povoljnijeg. Novim pravilnikom Agencija za energetiku propisala je detaljno uslove i postupak zamene snabdevača i obaveze starih i novih dobavljača tih energenata. Domaćinstvo koje želi drugog snabdevača strujom i gasom proceduru prelaska pokreće predajom zahteva, a zatim sa njim potpisuje i ugovor. Sve je besplatno, a koriste se postojeće instalacije i brojila. Kada se obrati novom snabdevaču, za koga smatra da je povoljniji od trenutnog, taj će za njega sve drugi da odradi, on samo treba da obavesti svog dosadašnjeg snabdevača da nije više zainteresovan, navodi Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku. Hadžibabićeva ukazuje da će kupac račun uglavnom plaćati jednom mesečno, ali može ugovoriti i neki poseban režim plaćanja.

Potrošači koji nemaju dugova ubuduće za 21 dan mogu promeniti snabdevača struje i gasa ukoliko nisu zadovoljana postojećim ili na tržištu nađu povoljnijeg. Novim pravilnikom Agencija za energetiku propisala je detaljno uslove i postupak zamene snabdevača i obaveze starih i novih dobavljača tih energenata.

Domaćinstvo koje želi drugog snabdevača strujom i gasom proceduru prelaska pokreće predajom zahteva, a zatim sa njim potpisuje i ugovor. Sve je besplatno, a koriste se postojeće instalacije i brojila.

"Kada se obrati novom snabdevaču, za koga smatra da je povoljniji od trenutnog, taj će za njega sve drugi da odradi, on samo treba da obavesti svog dosadašnjeg snabdevača da nije više zainteresovan", navodi Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.

Hadžibabićeva ukazuje da će kupac račun uglavnom plaćati jednom mesečno, ali može ugovoriti i neki poseban režim plaćanja.

Od otvaranja tržišta struje i gasa za građane prošlo je više od pola godine, a promena snabdevača nije bilo.

Iako ima 88 licenciranih trgovaca strujom, ni jedno domaćinsvto nije otišlo od EPS-a jer još nudi najeftinije kilovat-sate. I gasom, kao do sada, domaćinstva snabdevaju 33 snabdevača.

Pojedini građani navode da je cena usluge u svakom slučaju presudna, te bi novog snabdevača izabrali ako napravi bolju ponudu. Drugi, naime, tvrde da su zadovoljni uslugama EPS-a i da ne žele usluge drugih kompanija.

Agencija za energetiku ima listu sa podacima licenciranih snabdevača, gde zainteresovani potrošači mogu da ponađu neophodne informacije.

"Kupac može na sajtu Agencije da vidi koji su snabdevači, ode na njihove sajtove i vidi koji su opšti uslovi. Nešto od toga se konkretno dogovara u zavisnosti od toga koje su potrebe kupca", ističe Ljiljana Hadžibabić.

Potpisivanje ugovora obavezuje i snabdevača i distributera gasa i struje - moraju garantovati redovne i dovoljne količine energenata, po dogovorenim uslovima i cenama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik