Inspektori zatvaraju "divlje radnje"

Bez autora
Jul 23 2015

Država će 30. jula krenuti u obračun sa neregistrovanim radnjama i zapošljavanjem na crno, a u prvoj rundi, velike akcije inspekcija, na udaru će biti 110 objekata širom Srbije! Ukoliko ne budu želeli da prihvate legalna pravila igre, na vrata će im biti stavljen katanac."Privrednici" ne biraju delatnost, pa se čak i ono što je potrebno za svadbu i sahranu prodaje na crno. Organizovanje svadbenih veselja poslednjih godina je postalo unosan biznis, a prema podacima do kojih su "Novosti" došle, gotovo svaka druga sala za svečanosti je u "sivoj zoni".

Država će 30. jula krenuti u obračun sa neregistrovanim radnjama i zapošljavanjem na crno, a u prvoj rundi, velike akcije inspekcija, na udaru će biti 110 objekata širom Srbije! Ukoliko ne budu želeli da prihvate legalna pravila igre, na vrata će im biti stavljen katanac.

"Privrednici" ne biraju delatnost, pa se čak i ono što je potrebno za svadbu i sahranu prodaje na crno. Organizovanje svadbenih veselja poslednjih godina je postalo unosan biznis, a prema podacima do kojih su "Novosti" došle, gotovo svaka druga sala za svečanosti je u "sivoj zoni". Gazde broje goste i ne haju za PDV, niti za prijavljivanje radnika. Inspektorima je stigla prijava i da jedno pogrebno preduzeće u Nišu posluje "ispod žita".

Tek poneki luna-park ima neophodne "papire", a igre na sreću se organizuju i u stanovima. "Cvetaju" i divlje teretane. Prijavljeni su i supružnici u Negotinu, koji pružaju fizioterapeutske usluge u kući gde se nalazi Baptistička crkva!

Inspektori će za sedam dana imati jak adut, jer počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru koji dozvoljava ulazak u stanove i pretres uz dozvolu vlasnika ili nalog suda, koji će se izdavati po hitnom postupku za 48 sati od prijave.

Na spiskova poslova koji se obavljaju na "crno" postoje skoro sve delatnosti, a ovakvo poslovanje, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave, utiče na život i zdravlje ljudi.

- Među neprijavljenima imamo organizovanu proizvodnju tekstilnih proizvoda u stanovima sa zapošljavanjem radnika "na crno" i krivotvorenjem zaštićenih robnih marki - kažu u Ministarstvu.

- Tu su i stomatološke ordinacije, pa proizvodnja i isporuka hrane i bez ispunjavanja sanitarnih, higijenskih, bezbednosnih i drugih standarda, klanice i mesare, frizeri, prodaja robe neprehrambenog tipa pored pijaca, prevoz putnika, predškolske ustanove i domovi za negu starih osoba, parkirališta, pa čak i preduzeća za pogrebne usluge.

Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije, kaže da tekstilci mnogo trpe zbog nelojalne konkurencije i da mnogo očekuju od primene novog zakona.

- Nelegalne fabrike postoje u Kragujevcu, Nišu i u još nekoliko gradova, a rade u kućama i angažuju radnike na crno - objašnjava Vasiljević.

- Radili su uglavnom po podne ili vikendom, a u poslednje vreme su se osilili pa su počeli da rade i pre podne. U poslednja dva meseca otvoreno je čak 20 takvih radionica, u kojima šije minimum po 20 ljudi. Tu robu uglavnom prodaju na buvljaku u Pančevu.

Vasiljević napominje da, osim što ne pune državnu kasu, jer ne plaćaju PDV i doprinose za radnike, nelegalni proizvođači ozbiljno ugrožavaju one koji posluju po zakonu, jer je njihova roba i do 70 odsto jeftinija.

Kazne i zaplena

Nelegalnima će biti predloženo da se registruju, a ukoliko to ne urade kazne su od 50.000 do dva miliona dinara. Po džepu će biti "udareni" oni koji rade a nisu prijavljeni, ali i oni koji su registrovani u formi pravnog lica, a obavljaju drugačiju delatnost. Inspektori mogu i da zaplene robu, a postoji mogućnost i pokretanja krivične, prekršajne ili prijave za privredni prestup.

Svi da kontrolišu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, koja je učestvovala u pripremi Zakona o inspekcijskom nadzoru, kaže da nadležne inspekcije više neće moći da se odriču odgovornosti za neregistrovane subjekte, koji su najočitiji primer sive ekonomije.

- Do sada su samo neke inspekcije kontrolisale neregistrovane subjekte, a sada je to obaveza za sve. Svaka inspekcija je dužna da reaguje na indikacije o poslovanju neregistrovanih subjekata i sprovede kontrolu nad njima - rekla je Udovički.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik