Beograd: Subvencije privrednicima za unapređivanje proizvodnje i novo zapošljavanje

Bez autora
Jul 26 2015

Javni poziv za dodelu subvencija privrednicima produžen je zbog velikog interesovanja i trajaće do kraja meseca, a za tu namenu Sekretarijat za privredu grada Beograda je u ovoj godini izdvojio pet miliona dinara, izjavila je sekretarka za privredu Tijana Maljković.Ona je pozvala privrednike da se prijave na konkurs za dodelu subvencija, kako bi unapredili proizvodnju i zaposlili novu radnu snagu. Planirano je da subvencije za ovu godinu dobije desetak privrednika, a ko će ih dobiti, zavisi od toga koje uslove iz konkursa ispunjavaju.

Beograd: Subvencije privrednicima za unapređivanje proizvodnje i novo zapošljavanjeJavni poziv za dodelu subvencija privrednicima produžen je zbog velikog interesovanja i trajaće do kraja meseca, a za tu namenu Sekretarijat za privredu grada Beograda je u ovoj godini izdvojio pet miliona dinara, izjavila je gostujući na Studiju B sekretarka za privredu Tijana Maljković. Ona je pozvala privrednike da se prijave na konkurs za dodelu subvencija, kako bi unapredili proizvodnju i zaposlili novu radnu snagu.

Planirano je da subvencije za ovu godinu dobije desetak privrednika, a ko će ih dobiti, zavisi od toga koje uslove iz konkursa ispunjavaju. Privrednici mogu dobiti jednu od dve vrste subvencija, od 500.000 dinara i 700.000 dinara, ali uslov je da moraju zaposliti jednu ili dve osobe sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, u zavisnosti od toga koji novčani iznos su dobili. Bilo bi dobro da privrednici, osim novih ljudi koje će zaposliti, angažuju i studente koji će kroz praksu savladati posao, istakla je ona i dodala da predstavnici Sekretarijata za privredu obilaze privrednike, informišu ih o subvencijama, ali i razgovaraju sa onima koji su tu pomoć već dobili.

Tijana Maljković je nedavno posetila nekoliko firmi koje su zahvaljujući subvencijama Grada Beograda obezbedile neophodnu opremu i unapredile poslovanje.

Tako je radionica za izradu kolača „Freestyle trade”, u kojoj je zaposleno deset osoba sa invaliditetom, zahvaljujući prošlogodišnjoj subvenciji nabavila profesionalnu mašinu za pranje sudova, koja im je olakšala i ubrzala posao. Kompanija „Optix”, koja proizvodi medicinska sredstva u oftalmologiji, prošlogodišnjom subvencijom od 500.000 dinara uposlila je još četiri radnika, ali i obezbedila sterilizator koji je neophodan u tehnološkoj liniji za proizvodnju kontaktnih sočiva. Firma „Advertout” dobila je subvencije 2012. godine i od tih sredstava kupila štampač velikih dimenzija, dok je od prošlogodišnje subvencije obezbedila novu mašinu za varenje.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković podsetila je da taj sekretarijat od 2006. godine daje razne subvencije privrednicima, kako bi unapredili proizvodnju.

Mi smo njima na usluzi i treba da im pomognemo, jer da bi se započelo ili unapredilo poslovanje, neophodna su novčana sredstva. Od 2010. godine Grad Beograd nema Savet za zapošljavanje, a mi smo ga osnovali prošle godine i radili na tome da i ove godine imamo različite korake u zapošljavanju ljudi. Nakon radionica koje smo organizovali – „Znanjem do cilja” i „Informacijom do cilja” imali smo otvorenih desetak novih firmi, a u septembru ćemo zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sprovesti istraživanje kako bismo videli na koji način smo uspeli da smanjimo nezaposlenost i povećamo proizvodnju. Na osnovu prošlogodišnjeg istraživanja ustanovili smo da je privrednicima neophodna pomoć za pčelare i za organsku proizvodnju, tako da smo to ove godine i uradili. Konkurs za pčelare je nedavno završen, oni dobijaju pet košnica, na taj konkurs su mogli da se prijave i oni koji se time nikada nisu bavili. Konkursnu dokumentaciju otvaramo i rezultate ćemo uskoro i objaviti, zaključila je Tijana Maljković.

Kad je reč o projektima za nezaposlena lica, predviđena su sredstva u iznosu od 15 miliona dinara. Predviđeni projekti za nezaposlena lica su program stručne prakse kod privatnog poslodavca, zapošljavanje teže zapošljivih lica putem javnih radova i program sticanja praktičnih znanja kod privatnog poslodavca.

Grad Beograd je ostvario zakonsko pravo i aplicirao zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Filijala za grad Beograd, kod nadležnog ministarstva za  dodatna sredstva za ove projekte. Sredstvima Grada (73 odsto) i sredstvima iz budžeta Republike Srbije (27 odsto) predviđa se da će se putem ova tri projekta zaposliti više od 90 nezaposlenih lica sa evidencije NSZ i da će više od 120 lica završiti stručnu praksu kod poslodavaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik