Doznake dijaspore veće od stranih ulaganja

Bez autora
Jul 26 2015

Devizne doznake koje je prošle godine srpska dijaspora poslala u maticu, prema podacima Narodne banke Srbije, vredele su 2,6 milijardi evra, što je znatno premašilo nivo stranih investicija u srpsku privredu u istom periodu, saopštila je Privredna komora Srbije.Dijaspora je veliki neiskorišćeni ekonomski potencijal, značajan kanal kojim se mogu unaprediti ekonomski odnosi Srbije sa inostranstvom. Od 2001. do kraja 2012, prema proceni ekonomista, u Srbiju je iz dijaspore stiglo više od 34 milijarde evra po osnovu doznaka, dok smo u u istom periodu privukli oko 19,5 milijardi evra stranih direktnih i portfolio investicija.

Doznake dijaspore veće od stranih ulaganjaDevizne doznake koje je prošle godine srpska dijaspora poslala u maticu, prema podacima Narodne banke Srbije, vredele su 2,6 milijardi evra, što je znatno premašilo nivo stranih investicija u srpsku privredu u istom periodu, saopštila je Privredna komora Srbije.

Dijaspora je veliki neiskorišćeni ekonomski potencijal, značajan kanal kojim se mogu unaprediti ekonomski odnosi Srbije sa inostranstvom, dodaje se u saopštenju.

Od 2001. do kraja 2012, prema proceni ekonomista, u Srbiju je iz dijaspore stiglo više od 34 milijarde evra po osnovu doznaka, dok smo u u istom periodu privukli oko 19,5 milijardi evra stranih direktnih i portfolio investicija.

Dijaspora u velikoj meri može da doprinese promociji Srbije kao atraktivne investicione destinacije, ali i da podrži domaće kompanije da izvoze i nađu partnere na velikim tržištima u inostranstvu.

Procenjuje se da u svetu ima oko četiri miliona srpskih iseljenika i da je Srbija deveta na listi od 50 zemalja po broju emigranata na milion stanovnika.

Krajem juna u PKS je konstituisan novi četvorogodišnji saziv Poslovnog saveta za dijasporu koji okuplja 47 članova iz dijaspore i 21 člana iz matice sa ciljem da se ogromni potencijal dijaspore stavi u funkciju razvoja Srbije, saopštila je PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik