Milijarderi na minimalcu ostaće bez vila i limuzina!

Bez autora
Jul 26 2015

Država će uskoro poslati na teren 300 poreznika širom Srbije, koji će loviti bogataše koji imaju milione, a na papiru primaju minimalac. To konkretno znači da svi oni koji visinom prihoda ne budu mogli da "pokriju" svoj imetak, rizikuju da ostanu bez stanova, vila, skupocenih automobila!Ova široka akcija proisteći će iz odredbi novog zakona o poreklu imovine, o kojem se u vladajućoj koaliciji uveliko pregovara, a koji bi trebalo da zaživi već u septembru.

Milijarderi na minimalcu ostaće bez vila i limuzina!Država će uskoro poslati na teren 300 poreznika širom Srbije, koji će loviti bogataše koji imaju milione, a na papiru primaju minimalac. To konkretno znači da svi oni koji visinom prihoda ne budu mogli da "pokriju" svoj imetak, rizikuju da ostanu bez stanova, vila, skupocenih automobila!

Kako "Novosti" saznaju, ova široka akcija proisteći će iz odredbi novog zakona o poreklu imovine, o kojem se u vladajućoj koaliciji uveliko pregovara, a koji bi trebalo da zaživi već u septembru.

Naši izvori nam prenose da je ključni cilj da se konačno stane na put finansijskim mešetarima koji su, koristeći rupe u zakonu, godinama "sakatili" državni budžet za milijarde poreskih prihoda. Zato će na teren biti poslat pomenuti odred poreznika. Oni će kako nam je preneto, doći na ispomoć Poreskoj upravi iz drugih državnih organa i neće biti novog zapošljavanja.

Koliko tačno ima ovakvih bogataša, koji svoju imovinu ne mogu da opravdaju prihodima, već neko vreme prebrojava upravo Poreska uprava. Do jula 2013. godine, kada je dat rok svima koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara u Srbiji da podnesu takozvanu informativnu prijavu Poreskoj upravi, zabeleženo je ukupno 3.769 slučajeva. Međutim, daljom kontrolom, poreznici su otkrili da ih ima bar još njih 630 koji nisu prijavili svoje skupocene vile, automobile, jahte, stanove, ali i deviznu štednju i udele u preduzećima... I još ih broje.

Prvi rezultati u postupku unakrsne provere prihoda i imovine bili su prekršajni postupci za neprijavljivanje imovine vredne milijardu dinara. Kazna za one koji ogromnu imovinu ne prijave je tri odsto od njene vrednosti. Praktično - na svakih milion dinara neprijavljene imovine ovi bogataši na ime kazne platiće 30.000 dinara.

Poreski stručnjaci u ovdašnjim konsultantskim kućama u četvrtak nisu želeli da komentarišu donošenje zakona o poreklu imovine, bez uvida u njegov nacrt.

- Takve zakone svetska praksa poznaje i dobro je da ga i Srbija dobije - rečeno je "Novostima" u jednoj međunarodnoj savetodavnoj kući.

- I do sada je, kroz poreske zakone, bilo pokušaja da se utvrdi poreklo imovine, kroz unakrsne provere, ali konkretnih rezultata nije bilo. Zato treba ipak sačekati da nacrt novog zakona ugleda svetlost dana.

- Po mišljenju poreskih savetodavaca, problem u Srbiji je što bogati ljudi svoju imovinu ne mogu da opravdaju prihodima koje su prijavili državi, a ne u tome što skrivaju imovinu koja se oporezuje - ističu poreski stručnjaci.

- Zato je osnovni cilj naknadno oporezovati imovinu koja ne može da se opravda legalnim dohocima. To, takođe, podrazumeva i oduzimanje imovine stečene kriminalnim aktivnostima.

Češljaju i autorska prava

Pod imovinom se podrazumevaju i druga imovinska prava, poput autorskih prava, prava na patent, žig, model, razne licence, kao i pravo svojine na drugim pokretnim dobrima pojedinačne vrednosti veće od 550.000 dinara (poput umetničkih slika, na primer, nakita...)

Od nakita do aviona

Prema važećim propisima, sve osobe koje u Srbiji i inostranstvu poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara dužne su da je prijave poreskim vlastima. Pravilnikom o informativnoj poreskoj prijavi precizira se da pod imovinu spadaju nepokretnosti u koje ulaze osim nekretnina i zemljište, vinogradi, voćnjaci, garaže, sportski objekti i tereni; potom akcije i udeli u preduzećima, mašine i oprema za obavljanje delatnosti u svojini obveznika, nezavisno od toga da li je on koristi za obavljanje delatnosti. Zatim, motorna vozila, plovila i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotovina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik