RS utvrđuje zakon o radu poslije odmora

Bez autora
Jul 26 2015

Vlada FBiH utvrdila je juče Prijedlog zakona o radu, koji je jedan od ključnih uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novi stend-baj aranžman, a u Vladi RS su istakli da bi ovo vruće pitanje trebalo da bude stavljeno na dnevni red poslije sezone godišnjih odmora.Najkrupnija izmjena u predloženom zakonu koji je usvojila federalna Vlada odnosi se na ograničavanje kolektivnih ugovora, koji trenutno imaju neograničen rok, na maksimalno tri godine. Iz Vlade FBiH je saopšteno da se Prijedlogom zakona o radu domaći propisi harmonizuju sa zakonodavstvom EU i evropskim standardima, prije svega, kada je riječ o organizaciji radnog vremena i poboljšanju bezbjednosti i zdravlja na poslu trudnica, porodilja i dojilja.

RS utvrđuje zakon o radu poslije odmoraVlada FBiH utvrdila je juče Prijedlog zakona o radu, koji je jedan od ključnih uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novi stend-baj aranžman, a u Vladi RS su istakli da bi ovo vruće pitanje trebalo da bude stavljeno na dnevni red poslije sezone godišnjih odmora.

Najkrupnija izmjena u predloženom zakonu koji je usvojila federalna Vlada odnosi se na ograničavanje kolektivnih ugovora, koji trenutno imaju neograničen rok, na maksimalno tri godine. Iz Vlade FBiH je saopšteno da se Prijedlogom zakona o radu domaći propisi harmonizuju sa zakonodavstvom EU i evropskim standardima, prije svega, kada je riječ o organizaciji radnog vremena i poboljšanju bezbjednosti i zdravlja na poslu trudnica, porodilja i dojilja.

Za razliku od rješenja u susjednim zemljama, zakon ne predviđa ugovor o radu na određeno vrijeme kao izuzetak i ne daje prednost zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

- Zakonom je samo ograničeno trajanje ugovora na određeno vrijeme i utvrđeni uslovi kada taj ugovor prerasta u ugovor o radu na neodređeno vrijeme - saopšteno je iz Vlade FBiH.

Savez samostalnih sindikata BiH poručio je da neće odustati od svojih zahtjeva i pristati na umanjenje prava radnika, te da neće učestvovati u bilo kakvim nakaradnim razgovorima, pregovorima kojima se želi postići da radnici postanu robovi, a FBiH vraćena u doba robovlasništva.

- Naš sljedeći susret sa "socijalnim partnerima" biće pred zgradom Parlamenta FBiH - poručili su sindikalci.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je "Glasu Srpske" da je u toku usaglašavanje stavova socijalnih partnera u vezi sa novim zakonom o radu.

- Nećemo ništa uraditi, a da to neko od socijalnih partnera ne prihvata. Na putu smo rješenja i zakon o radu ići će u proceduru odmah poslije godišnjih odmora kako bismo ga do kraja godine mogli usvojiti - istakao je Savanović.

Isto očekuju i u Uniji udruženja poslodavaca RS.

- Ako FBiH ide u tom pravcu i ako je utvrdila Prijedlog zakona o radu, onda se može reći i da oni imaju blagu prednost u odnosu na RS. Neophodno je donijeti zakon koji će biti primjenjiv u idućih 15 godina i eliminisati sve anomalije koje su bile u primjeni prethodnih godina - kaže direktor Unije udruženja poslodavaca Saša Aćić.

On je precizirao da poslodavcima najveći problem predstavlja disciplinski postupak i utvrđivanje teže povrede radnih obaveza.

- Sadašnji disciplinski postupci su previše komplikovani i omogućavaju diskreciono tumačenje određenih zakonskih odredaba i zbog toga poslodavci uglavnom gube sudske sporove, a loši radnici se izjednačavaju sa dobrim - dodao je Aćić.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković smatra da je važeći Zakon o radu sasvim dobar i da je jedino potrebna njegova potpuna primjena.

- Držimo se naših zaključaka, a to je da tražimo analizu primjene Zakona o radu i da nema potrebe donositi novi zakon, jer je sadašnji potpuno usaglašen sa konvencijama i evropskim standardima - istakla je Odžakovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik