Livnica čelika u Tuzli: Sindikat podržao pokretanje stečaja

Bez autora
Jul 26 2015

Predstavnici Sindikata Livnice čelika u Tuzli na današnjem sastanku s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva Srdanom Mićanovićem poručili su da pozdravljaju pokretanje stečajnog postupka u toj tuzlanskoj fabrici, te da je on trebao biti pokrenut prije 15-tak godina. Gutić i Mićanović su istakli da ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona nije prouzrokovao probleme niti u jednoj fabrici u Tuzlanskom kantonu, ali se od početka mandata aktivno uhvatio u koštac i radi na njihovom sistemskom rješavanju. Vlada ne odustaje od Livnice čelika. Stečaj koji je pokrenut planiran je kao strukturirani, po sličnom principu kako to planiramo i u Tvornici transportnih uređaja u Tuzli. Ne radi se o likvidaciji kao što je to najvjerovatnije slučaj s fabrikom obuće Aida gdje su dugovanja višestruko veca od vrijednosti kapitala, rekao je Gutić. Dodao je da je stečaj u Livnici nužnost, jer bi "nastavak poslovanja po dosadašnjem modelu sigurno rezultirao odumiranjem Livnice, kao što je polako i odumirala u proteklom periodu".

Livnica čelika u Tuzli: Sindikat podržao pokretanje stečajaPredstavnici Sindikata Livnice čelika u Tuzli na današnjem sastanku s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva Srdanom Mićanovićem poručili su da pozdravljaju pokretanje stečajnog postupka u toj tuzlanskoj fabrici, te da je on trebao biti pokrenut prije 15-tak godina.

Gutić i Mićanović su istakli da ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona nije prouzrokovao probleme niti u jednoj fabrici u Tuzlanskom kantonu, ali se od početka mandata aktivno uhvatio u koštac i radi na njihovom sistemskom rješavanju.

- Vlada ne odustaje od Livnice čelika. Stečaj koji je pokrenut planiran je kao strukturirani, po sličnom principu kako to planiramo i u Tvornici transportnih uređaja u Tuzli. Ne radi se o likvidaciji kao što je to najvjerovatnije slučaj s fabrikom obuće Aida gdje su dugovanja višestruko veca od vrijednosti kapitala - rekao je Gutić.

Dodao je da je stečaj u Livnici nužnost, jer bi "nastavak poslovanja po dosadašnjem modelu sigurno rezultirao odumiranjem Livnice, kao što je polako i odumirala u proteklom periodu".

Na sastanku je rečeno da za rješavanje statusa radnika ima više modela i da ono zavisi o načinu odvijanja stečajnog postupka.

Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine vec osigurala sredstva za uvezivanje radnog staža svim radnicima koji zaključno s krajem ove godine ispunjavaju uslove za penzionisanje.

Drugi model je uvezivanje radnog staža po federalnom Zakonu o uvezivanju radnog staža, koji bi trebao stupiti na snagu od januara naredne godine.

Premijer Gutić i ministar Mićanović naglasili su da Vlada u potpunosti razumije ogorčenje radnika, ali nažalost ne posjeduje "čarobni štapić niti kofere novca" kojim bi mogla kupiti rješenja.

Obećali su da će u narednim danima posjetiti Livnicu čelika i u krugu fabrike razgovarati sa stečajnim upravnikom i predstavnicima radnika, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik