BASF uvećava prodaju i zaradu u drugom kvartalu

Bez autora
Jul 26 2015

Tokom drugog kvartala 2015. godine poboljšali smo prodaju i zaradu uprkos slabijem rastu pojedinih tržišta i nestalnim cenama sirovina. U prvoj polovini 2015. godine naša se zarada po visini poklopila sa istim periodom lane, što je u skladu sa našim predviđanjima za celokupnu godinu, naveo je Dr Kurt Bok, predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF na polugodišnjoj konferenciji za štampu.Prodaja BASF Grupe tokom drugog kvartala 2015. godine porasla je za 3% na 19,1 milijardu evra u odnosu na isti kvartal prošle godine. Obim prodaje porastao je za 2% u odnosu na drugi kvartal 2014. godine.

BASF uvećava prodaju i zaradu u drugom kvartalu„Tokom drugog kvartala 2015. godine poboljšali smo prodaju i zaradu uprkos slabijem rastu pojedinih tržišta i nestalnim cenama sirovina. U prvoj polovini 2015. godine naša se zarada po visini poklopila sa istim periodom lane, što je u skladu sa našim predviđanjima za celokupnu godinu“, naveo je Dr Kurt Bok, predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF na polugodišnjoj konferenciji za štampu.

Prodaja BASF Grupe tokom drugog kvartala 2015. godine porasla je za 3% na 19,1 milijardu evra u odnosu na isti kvartal prošle godine. Obim prodaje porastao je za 2% u odnosu na drugi kvartal 2014. godine. Uzrok tome je uglavnom bilo naglo povećanje obima prodaje u segmentu Nafte i gasa. Usled značajnog pada cene nafte, sve cene su opale, a to se naročito odnosilo na segmente Hemikalija i Nafte i gasa. Svi segmenti zabeležili su povoljan uticaj kursa.

Prihod od poslovanja (EBIT) pre oporezivanja porastao je za 31 milion evra na približno 2 milijarde evra, velikim delom usled značajno uvećanih prihoda  segmenta Funkcionalnih materijala i rešenja, kao i nižih rashoda u ostalim segmentima. Dok je zarada nešto slabija u segmetu Hemikalija, ostali segmenti beleže značajan pad.

U odnosu na prethodnu godinu, EBIT pre oporezivanja porastao je za 106 miliona evra na 2 milijarde evra u toku drugog kvartala. Sa 1,3 milijarde evra neto prihodi za dati period dosegli su isti nivo kao u 2014. godini. Zarada po akciji u drugom kvartalu bila je 1,38 evra, dok je tokom istog perioda lane iznosila 1,37 evra.

U prvoj polovini 2015. godine prodaja je u odnosu na prvu polovinu 2014. godine porasla za 3% na 39,1 milijardu evra uprkos blagom padu u obimu prodaje u poslovanju sa hemikalijama. Sa oko 4,1 milijardu evra, EBIT pre oporezivanja dostigao je nivo prve polovine iz prethodne godine. Pad koji se tiče cene nafte u segmentu Nafte i gasa umanjio je zaradu, dok su segmenti Funkcionalnih materijala i rešenja i Hemikalija pružili neophodnu podršku u smislu većih prihoda. Segment Poljoprivrednih rešenja isti je po zaradi kao lane; segment za Poboljšanje performansi proizvoda i segment Ostalih proizvoda ostali su na nivou ispod prošlogodišnjeg.

Novac od operativnih tokova u prvoj polovini 2015. godine porastao je za 2,4 milijarde evra na 5,1 milijardu evra. „Ovo je gotovo dupliranje polugodišnjeg učinka od prethodne godine i u najvećoj meri rezultat je redukovanja inventara za 1,3 milijarde evra. Tome su takođe doprineli uticaji sezone u trgovanju prirodnim gasom i poslovanju u zaštiti bilja, kao i konstantna optimizacija upravljanja našim inventarom,“ istakao je Dr Hans Ulrih Engel, finansijski direktor kompanije BASF.

Predviđanja za celokupnu 2015. godinu

Tokom prve polovine 2015. godine porast je ostao ispod očekivanja kompanije po pitanju svetske ekonomije kao i svetske industrijske i hemijske proizvodnje. Očekivanja za svetsko ekonomsko okruženje u 2015. godini su se sada smanjila (prethodna predviđanja data su u zagradi):

· Porast bruto domaćeg proizvoda: 2,4% (2,8%)
· Porast u industrijskoj proizvodnji: 2,9% (3,6%)
· Porast u hemijskoj proizvodnji: 3,8% (4,2%)
· Prosečna kursna stopa evro/dolar od 1,15 dolara za evro (1,20 dolara za evro)
· Prosečna cena nafte tokom godine od 60 do 70 dolara za barel (nepromenjena)

„Za celokupnu 2015. godinu sada očekujemo nešto slabiji rast svetske ekonomije kao i svetske industrijske i hemijske proizvodnje nego što je to predviđano pre šest meseci. Uprkos konstantno visokim rizicima, ostajemo pri svojim predviđanjima za 2015. godinu: Težimo da poslujemo dobro i blago uvećavamo prodaju u ovom nestabilnom okruženju punom izazova. Nastojimo da nam EBIT pre oporezivanja dostigne isti nivo kao lane“, dodaje Bok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik