Profit u prvom polugodištu 27,4 miliona KM

Bez autora
Jul 27 2015

Centralna banka Bosne i Hercegovine je za prvih šest mjeseci 2015. godine ostvarila profit od 27,4 miliona KM, što je za oko 5,2% slabiji rezultat nego u istom periodu 2014. godine kada je profit iznosio 28,9 miliona KM. Profit Centralne banke BiH, navodi se u finansijskom izvještaju, znatno je veći od planiranog i dalje je dominantno ostvaren realizovanim dobicima po osnovu prodaje vrijednosnih papira. Na finansijski rezultat banke uticala su kretanja na finansijskim tržištima eurozone, koja su u prvih šest mjeseci 2015. godine bila i dalje ekstremno volatilna, prije svega zbog neizvjesnosti povezane sa situacijom u Grčkoj. Zbog toga su prinosi na dugoročne obveznice zemalja eurozone imali velike oscilacije u vrijednostima dosežući i negativne nivoe.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je za prvih šest mjeseci 2015. godine ostvarila profit od 27,4 miliona KM, što je za oko 5,2% slabiji rezultat nego u istom periodu 2014. godine kada je profit iznosio 28,9 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

Profit Centralne banke BiH, navodi se u finansijskom izvještaju, znatno je veći od planiranog i dalje je dominantno ostvaren realizovanim dobicima po osnovu prodaje vrijednosnih papira.

Na finansijski rezultat banke uticala su kretanja na finansijskim tržištima eurozone, koja su u prvih šest mjeseci 2015. godine bila i dalje ekstremno volatilna, prije svega zbog neizvjesnosti povezane sa situacijom u Grčkoj. Zbog toga su prinosi na dugoročne obveznice zemalja eurozone imali velike oscilacije u vrijednostima dosežući i negativne nivoe.

Kurs EUR je znatno oslabio u posljednih par mjeseci, dok je cijena unce zlata nastavila trend osciliranja. Kamatne stope na tržištu novca su kontinuirano imale tendenciju pada na vrlo niske vrijednosti.

Usljed toga Banka je imala manju prosječnu stopu efektivnog prinosa na depozite investirane kod inostranih banaka, manje stope prinosa na investirane vrijednosne papire raspoložive za prodaju, kao i manje prinose na ulaganja koja se drže do dospijeća (dužnički vrijednosne papiri vlada).

Centralna banka je sa 30. junom 2015. godine imala monetarno zlato u vrijednosti 197,69 mil. KM što predstavlja 96.000,000 unci zlata po vrijednosti od 2.059 KM po unci.

Na dan 31. decembra 2014. godine vrijednost iste količine monetarnog zlata je iznosila 182.75 mil. KM, odnosno 1.904 KM po unci.

Banka je i u 2015. godini nastavila provoditi politiku racionalizacije troškova i stvaranja ušteda gdje god je to bilo moguće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik