Saradnja sa Irakom u infrastrukturi i telekomunikacijama

Bez autora
Jul 27 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će Srbija i Irak narednih dana potpisati sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija, koji će biti osnov za dalje oblike saradnje između dve zemlje. Ljajić je na konferenciji za novinare, kojoj je prethodio sastanak sa ministrom telekomunikacija Iraka Hasanom Kadimom Al Rašidom, saopštio da je postignut dogovor o tome da se radi na formiranju zajedničkih preduzeća u oblasti telekomunikacija kako bi naše firme, zajedno sa iračkim, mogle da učestvuju u tenderima u toj zemlji sa većom mogućnošću da na njima pobede. On je rekao da je planirano uspostavljanje saradnje između naučnih institucija dveju zemalja, tako da će delegacija Iraka tokom boravka u našoj zemlji razgovarati i sa predstavnicima domaćih naučnih i obrazovnih institucija. Srbija je, kako je naveo, zainteresovana i za izvoz telekomunikacione opreme na tržište Iraka, pa će predstavnici ove zemlje posetiti dve fabrike za proizvodnju kablova – u Jagodini i Novom Sadu. To će, kako je ocenio, biti prvi, ali važni koraci u pravcu toga da se naša roba nađe na iračkom tržištu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će Srbija i Irak narednih dana potpisati sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija, koji će biti osnov za dalje oblike saradnje između dve zemlje.

Ljajić je na konferenciji za novinare, kojoj je prethodio sastanak sa ministrom telekomunikacija Iraka Hasanom Kadimom Al Rašidom, saopštio da je postignut dogovor o tome da se radi na formiranju zajedničkih preduzeća u oblasti telekomunikacija kako bi naše firme, zajedno sa iračkim, mogle da učestvuju u tenderima u toj zemlji sa većom mogućnošću da na njima pobede.

On je rekao da je planirano uspostavljanje saradnje između naučnih institucija dveju zemalja, tako da će delegacija Iraka tokom boravka u našoj zemlji razgovarati i sa predstavnicima domaćih naučnih i obrazovnih institucija.

Srbija je, kako je naveo, zainteresovana i za izvoz telekomunikacione opreme na tržište Iraka, pa će predstavnici ove zemlje posetiti dve fabrike za proizvodnju kablova – u Jagodini i Novom Sadu.

To će, kako je ocenio, biti prvi, ali važni koraci u pravcu toga da se naša roba nađe na iračkom tržištu.

Ljajić je naveo da je postignut dogovor i o tome da se do kraja godine održi biznis forum telekomunikacionih kompanija, kako bi se pospešila saradnja između poslovnih zajednica dveju zemalja.

Naš plan i ideja jeste da se vratimo na tržište Iraka. To je veliko tržište, koje je poznato našim poslovnim ljudima, ukazao je on i podsetio na to da je nekada u Iraku radilo više od 50.000 građevinskih radnika sa prostora bivše Jugoslavije.

Potpredsednik Vlade je naveo i da se u Beogradu školovalo približno 3.000 iračkih studenata, uz ocenu da oni mogu da predstavljaju najbolji most u povezivanju dveju država i njihovih privreda.

Al Rašid je rekao da je predmet današnjih razgovora bila moguća saradnja kako između državnih kompanija, tako i u privatnom sektoru.

Postoje, kako je ocenio, mnoge oblasti za moguću saradnju, a to su akademska oblast i tehnička saradnja, kao i kooperacija na obnovi infrastrukture Iraka.

On je istovremeno uputio poziv srpskim kompanijama da dođu u Irak i rade na obnovi te zemlje.

Irak je sada dosta stabilniji i sigurnost je na većem nivou, naveo je Al Rašid i ukazao na mogućnost saradnje između pošti Srbije i Iraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik