Skraćenje postupaka javnih nabavki

Bez autora
Jul 27 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će postupak javnih nabavki nakon usvajanja izmena zakona kojima se reguliše ta oblast trajati kraće, s obzirom na to da će procedure biti oslobođene komplikovanih i dugih procesa.Vujović je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u Skupštini Srbije, saopštio da je proces javnih nabavki do sada u proseku trajao 200 dana, što je veoma sporo i ne odgovara očekivanjima predviđenim direktivama EU.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će postupak javnih nabavki nakon usvajanja izmena zakona kojima se reguliše ta oblast trajati kraće, s obzirom na to da će procedure biti oslobođene komplikovanih i dugih procesa.

Vujović je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u Skupštini Srbije, saopštio da je proces javnih nabavki do sada u proseku trajao 200 dana, što je veoma sporo i ne odgovara očekivanjima predviđenim direktivama EU.

Izmenama zakona će, kako je naveo, biti definisane legitimacije onih koji imaju pravo da ulože prigovor, što ranije nije bilo precizirano, pa su pojedinci zbog svojih interesa mogli da ulažu prigovore i odlažu proces.

Vujović je precizirao da je prosek za prigovor 74 dana, a da su oni koji su se žalili mogli da odlože postupak i na godinu dana, što je značajno komplikovalo čitav proces.

Namera i jeste da se postupak uredi tako da se procesi ne mogu zaustaviti prigovorima, već da se oni ubrzaju, istakao je ministar.

Vujović je kao problem naveo i to što su minimalne vrednosti za male nabavke bile do tri miliona dinara, uz napomenu da će novim zakonom taj iznos biti povećan na pet miliona dinara, dok će limit za nabavke u energetici i saobraćaju poštanskih usluga biti 10 miliona dinara.

Ideja je, kako je objasnio, da se te procedure ne opterećuju dugačkim i komplikovanim procesima.

Ministar je, predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, najavio da će ubuduće rokovi plaćanja lokalnih samouprava ili komunalnih delatnosti dobavljačima biti ograničeni na 60 dana.

Rokovi plaćanja unutar javnog sektora ubuduće će biti definisani onako kako su postavljeni i unutar privatnog sektora, naglasio je on i ocenio da će te izmene podići nivo finansijske discipline i proširiti je i na javni sektor.

Prema njegovim rečima, zakon će se primenjivati od dana stupanja na snagu, a predviđene sankcije od januara naredne godine.

Vujović je naveo da se procenjuje da će nakon donošenja ovog zakona nivo finansijske discipline biti podignut do stepena koji će omogućiti nesmetano obavljanje finansijskih transakcija.

On je naglasio da su izmene ovog dokumenta u skladu sa obavezama koje je Srbija prihvatila na putu ka EU, onima koje podržava MMF i koje postoje u uređenim sistemima u svetu.

Vujović je naveo i da je cilj novih rešenja Zakona o javnom dugu uvođenje odredbi koje će sprečiti da se taj dug nekontrolisano povećava, čime će se smanjiti obaveze po osnovu kamata sa trenutnih 1,1 milijardu evra na 200 do 300 miliona evra u narednih godinu do godinu i po dana.

On je ocenio da to stvara preduslove za efikasnije upravljanje javnim dugom i optimizaciju, odnosno za svođenje troškova javnog duga na minimum.

Ministar je rekao da je postignut dogovor o tome da se u Zakon o javnom dugu uvedu odredbe tako da se spreči njegovo nekontrolisano povećanje i stvori prostor za optimizaciju.

Kada je usvojen budžet za 2015. godinu, kako je podsetio, eksplicitno je navedeno da neće biti finansiranja likvidnosti, niti davanja garancija.

Smisao jeste u tome da se finansiraju investicije i dugoročne potrebe, a ne kratkoročna likvidnost. Javni dug bi trebalo da budu ona sredstva koja državi obezbeđuju dugoročni izvori finansiranja, pre svega u oblasti infrastrukure, ukazao je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik