Kako telefonirati u romingu

Bez autora
Jul 27 2015

Brojne aplikacije kao što su "Viber", "Tviter", "Fejsbuk" ili "Instagram", postale su deo naše svakodnevnice, baš kao i razgovori i razmena poruka sa najbližima. Iste navike prate nas i na putovanjima i odmoru. Međutim, cene u romingu razlikuju se od onih u nacionalnom saobraćaju, pa je potrebno povesti računa o korišćenju ovih servisa u inostranstvu. Kako biste izbegli visoke račune po povratku sa putovanja i bezbrižno uživali u letovanju, preporučljivo je da se pridržavate određenih pravila korišćenja telefona u romingu. Najpre se informišite o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji, a takođe proverite i da li postoje specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta, poruka ili megabajta za prenos podataka.

Brojne aplikacije kao što su "Viber", "Tviter", "Fejsbuk" ili "Instagram", postale su deo naše svakodnevnice, baš kao i razgovori i razmena poruka sa najbližima. Iste navike prate nas i na putovanjima i odmoru. Međutim, cene u romingu razlikuju se od onih u nacionalnom saobraćaju, pa je potrebno povesti računa o korišćenju ovih servisa u inostranstvu.

Kako biste izbegli visoke račune po povratku sa putovanja i bezbrižno uživali u letovanju, preporučljivo je da se pridržavate određenih pravila korišćenja telefona u romingu. Najpre se informišite o cenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji, a takođe proverite i da li postoje specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta, poruka ili megabajta za prenos podataka.

Pre polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke u romingu tarifira se kao standardni dolazni i odlazni poziv.

SMS poruka za proveru stanja na računu se tarifira prema važećem cenovniku za SMS poruke u romingu, a kako informacije o ostvarenom saobraćaju koje operateri dobijaju od svojih roming partnera često kasne, može se dogoditi da korišćene usluge budu naknadno prikazane na nekom od narednih računa.

Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Isključite opciju automatskog ažuriranja aplikacija i izbegavajte postavljanje i preuzimanje sadržaja koji pravi veliki protok podataka - video, fotografije i otvaranje priloga u mejlovima.

Ako vaš uređaj podržavaj Wi-Fi opciju, koristite je gde god je dostupna za prenos podataka. Obratite pažnju na činjenicu da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming. Ukoliko vodite računa i pridržavate se osnovnih saveta za korišćenje telefona u romingu, vaš smartfon će postati idealan saputnik na svakom putovanju.

Proverite kakve roming pakete nudi vaš operater. Recimo, kompanija "Vip" je svojim postpejd korisnicima ponudila roming dodatak "Top surf 500", koji sadrži 500 MB za korišćenje interneta u najpopularnijim letnjim destinacijama, uključujući Crnu Goru, Grčku i Tursku, po ceni od 990 dinara. Cena megabajta u ovom dodatku je u proseku 1,98 dinara, što je znatno niže u odnosu na standardnu roming ponudu.

Za one koji iz rominga uglavnom šalju SMS poruke, pogodan je dodatak "Global SMS 100" koji sadrži 100 poruka za komunikaciju u mrežama preporučenih operatera u određenim zemljama Evrope, u SAD, Kanadi i Kini, takođe po ceni od 990 dinara. Cena poruke u ovom dodatku je 9,9 dinara, što je povoljnije u odnosu na cene u standardnoj roming ponudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik