Za poljoprivrednike 230 miliona evra do 2020. godine

Bez autora
Jul 28 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas u Trsteniku da će uz sredstva iz nacionalnog budžeta, kroz mere podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, već od sledeće godine, sredstva za ruralni razvoj biti u velikoj meri pojačana i kroz IPARD program, koji će omogućiti našim poljoprivrednicima korišćenje pretpristupnih fondova EU. Bogosavljević-Bošković je rekla da imajući u vidu da će samo za ovaj program Srbija imati na raspolaganju približno 230 miliona evra, politika rualnog razvoja će u budućnosti značajno da doprinese unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i pripremi prehrambeno-prerađivačkog sektora zahtevima i pravilima evropskog tržišta. Ona je objasnila da će se nove smernice poljoprivredne politike, definisane strategijom, sprovoditi kroz realizaciju Nacionalnog programa za poljoprivredu, Nacionalnog programa ruralnog razvoja i, od sledeće godine, IPARD programom uz čitav set komplementarnih mera podrške u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas u Trsteniku da će uz sredstva iz nacionalnog budžeta, kroz mere podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, već od sledeće godine, sredstva za ruralni razvoj biti u velikoj meri pojačana i kroz IPARD program, koji će omogućiti našim poljoprivrednicima korišćenje pretpristupnih fondova EU.

Bogosavljević-Bošković je rekla da imajući u vidu da će samo za ovaj program Srbija imati na raspolaganju približno 230 miliona evra, politika rualnog razvoja će u budućnosti značajno da doprinese unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i pripremi prehrambeno-prerađivačkog sektora zahtevima i pravilima evropskog tržišta.

Ona je objasnila da će se nove smernice poljoprivredne politike, definisane strategijom, sprovoditi kroz realizaciju Nacionalnog programa za poljoprivredu, Nacionalnog programa ruralnog razvoja i, od sledeće godine, IPARD programom uz čitav set komplementarnih mera podrške u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema njenim rečima, programi koji su pripremani za period do 2020. godine, sadrže mere koje su definisane u skladu sa realnim potrebama i preporukama sektorskih izveštaja, rezultata rada posebnih sektorskih radnih grupa, na osnovu poslednjih rezultata popisa poljoprivrede i uz uvažavanje preporuka i sugestija dobijenih kroz konsultativni proces obavljen sa svim zainteresovanim stranama.

Na taj način ćemo vrlo brzo ući u jaku tržišnu utakmicu sa evropskim proizvođačima i što je veoma je važno spremni ćemo da dočekamo konkurenciju i postanemo ravnopravni partner evropskoj poljoprivredi, naglasila je ministar poljoprivrede.

Bogosavljević-Bošković je u Trsteniku sa šefom drugog sektora operacija Delegacije EU Hose Antonijom Gomesom i menadžerom sektora za poljoprivredu i ruralni razvoj Delegacije EU Majklom Bulenom obišla izvorište pijaće vode u mestu Grabovac i porodice Milanović i Prokić koje se bave plasteničkom proizvodnjom.

Porodice su plastenike dobile kroz program za pomoć područjima nastradalim u poplavama 2014. godine, koji je finansiran iz sredstava EU, FAO i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ovaj program će se nastaviti do kraja ove godine, sa sredstvima od 8 miliona evra, gde će približno 25.000 gazdinstava u 30 opština biti obuhvaćeno programo, dok će plastenike dobiti 36 registrovanih gazdinstava.

Takođe, sredstva će biti dodeljivana i uz novi projekat koji je vredan 1,5 miliona evra.

Bogosavljević-Bošković je ovom prilikom izrazila veliku zahvalnost Delegaciji EU u Srbiji i Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, koji su do sada pomogli 1.100 poljoprivrednih gazdinstava nakon majskih poplava 2014. godine kroz donacije u poljoprivrednoj mehanizaciji i priključcima, sadnicama voća, semenskom materijalu, domaćim životinjama, hrani za životinje i đubrivu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik