Potpisan memorandum o reformama fiskalnog sektora: Podrška USAID-a Vladi FBiH

Bez autora
Jul 28 2015

Vlada Federacije BiH i USAID danas su potpisali memorandum o razumijevanju i provođenju programa reforme fiskalnog sektora. Potpisivanje su obavili premijer FBiH Fadil Novalić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack. Ambasadorica je istakla kako se "ovim memorandumom FBiH obavezuje na osnovne reforme javih finansija, a reforma je neophodna za članstvo u EU". Najvažnije je da su ove reforme u interesu svih građana i važne su da bi zemlja ostvarivala prihode, a znamo da se bez prihoda ništa ne može ni izgraditi, poručila je Cormack. Ove reforme uključuju racionalizaciju i smanjenje nepotrebnih poreza za kompanije, kao i pojednostavljenje platnog sistema, kako bi kompanije jednostavnije plaćale porez, a podrazumijeva i transparentnost javne potrošnje, kako bi poreski obveznici znali kako se njihov novac troši. BiH je potreban korektan sistem registracije preduzeća, održiv sistem zdravstvenog i penzionog osiguranja, te u potpunosti usklađen režim direktnih poreza u oba entiteta. Sve ovo vodi ostvarenju ovih ciljeva.

Vlada Federacije BiH i USAID danas su potpisali memorandum o razumijevanju i provođenju programa reforme fiskalnog sektora. Potpisivanje su obavili premijer FBiH Fadil Novalić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Ambasadorica je istakla kako se "ovim memorandumom FBiH obavezuje na osnovne reforme javih finansija, a reforma je neophodna za članstvo u EU".

- Najvažnije je da su ove reforme u interesu svih građana i važne su da bi zemlja ostvarivala prihode, a znamo da se bez prihoda ništa ne može ni izgraditi, poručila je Cormack.

Ove reforme uključuju racionalizaciju i smanjenje nepotrebnih poreza za kompanije, kao i pojednostavljenje platnog sistema, kako bi kompanije jednostavnije plaćale porez, a podrazumijeva i transparentnost javne potrošnje, kako bi poreski obveznici znali kako se njihov novac troši. BiH je potreban korektan sistem registracije preduzeća, održiv sistem zdravstvenog i penzionog osiguranja, te u potpunosti usklađen režim direktnih poreza u oba entiteta. Sve ovo vodi ostvarenju ovih ciljeva.

Treba napomenuti da su 1996. godine SAD prvi put podržale finansijski sektor i prihodi su se znatno povećali.

Premijer je izrazio zahvalnost svima na podršci i izjavio kako je "prava realnost da su iz fiskalne nediscipline proizašli svi naši problemi, pa je zbog toga ova potpora veoma značajna i predstavlja veliku pomoć".

- Federacija BiH nema nikakav nadzor nad negativnim pojavama, pa smo zahvalni USAID-u. Ne smijemo zanemariti ni vraćanje naših dugova, a ove reforme će nam u tome pomoći, istakao je Novalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik