Gubici izbacuju Željeznice sa kolosijeka

Bez autora
Jul 28 2015

"Željeznice RS" konstantno posluju sa gubitkom, kratkoročne obaveze premašuju vrijednost kratkoročne imovine, a ta dva problema u kombinaciji sa izraženom nelikvidnošću unose neizvjesnost u nastavak poslovanja. Ocijenili su to nezavisni revizori u izvještaju o reviziji poslovanja "Željeznica" za 2014. godinu, koje su dobile mišljenje s rezervom. Revizori su ukazali na to da stanje u tom preduzeću ne budi optimizam. "Željeznice" su završile prošlu godinu s "minusom" od 33,8 miliona KM, što je akumulirani gubitak povećalo na čak 263,3 miliona. Kratkoročna imovina preduzeća vrijedi 42,4 miliona, a zbir obaveza za kratkoročne kredite, prema dobavljačima i ostalih obaveza prelazi 56,9 miliona KM. Društvo ne dobija dovoljnu novčanu pomoć, bilježi gubitke, što zajedno sa veoma niskim nivoom privrednih aktivnosti i opštim manjkom likvidnosti u privredi BiH, uzrokuje znatne probleme u likvidnosti, navedeno je u revizorskom izvještaju.

"Željeznice RS" konstantno posluju sa gubitkom, kratkoročne obaveze premašuju vrijednost kratkoročne imovine, a ta dva problema u kombinaciji sa izraženom nelikvidnošću unose neizvjesnost u nastavak poslovanja.

Ocijenili su to nezavisni revizori u izvještaju o reviziji poslovanja "Željeznica" za 2014. godinu, koje su dobile mišljenje s rezervom. Revizori su ukazali na to da stanje u tom preduzeću ne budi optimizam.

"Željeznice" su završile prošlu godinu s "minusom" od 33,8 miliona KM, što je akumulirani gubitak povećalo na čak 263,3 miliona. Kratkoročna imovina preduzeća vrijedi 42,4 miliona, a zbir obaveza za kratkoročne kredite, prema dobavljačima i ostalih obaveza prelazi 56,9 miliona KM.

- Društvo ne dobija dovoljnu novčanu pomoć, bilježi gubitke, što zajedno sa veoma niskim nivoom privrednih aktivnosti i opštim manjkom likvidnosti u privredi BiH, uzrokuje znatne probleme u likvidnosti - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Željeznica RS" Dragan Savanović rekao je da je stanje takvo kakvo jeste, ali da je cilj menadžmenta da nastavlja sa primjenom mjera da bi popravili situaciju u preduzeću.

- U tom pravcu ide i odluka Skupštine akcionara "Željeznica" o pokriću akumuliranog gubitka. Nadam se da će uskoro krenuti i restrukturiranje i da ćemo moći da poslujemo, ako ne sa dobiti, onda barem da imamo bolje uravnoteženo stanje sa prihodima i gubicima - rekao je Savanović i dodao da će menadžment preduzeća poštovati preporuke revizije koje dobijaju s ciljem još boljeg poslovanja.

Skupština akcionara "Željeznica" usvojila je nedavno odluku o pokriću akumuliranog gubitka u iznosu od 245,25 miliona KM na teret akcijskog kapitala, tako da kapital ovog preduzeća sada iznosi 50.000 maraka. U Vladi RS su tada kazali da su opredijeljeni za restrukturiranje "Željeznica" i da uprava preduzeća ima plan koji će im nakon toga omogućiti stabilnost u poslovanju.

Osim skretanja pažnje na probleme u vezi sa likvidnošću, revizori su menadžmentu "Željeznica" ukazali i na druge propuste u poslovanju zbog kojih su zaradili mišljenje sa rezervom. Radi se, između ostalog, o propustima prilikom umanjenja vrijednosti zaliha materijala i rezervnih dijelova i investicija iz ranijih godina. Revizori su ukazali i na probleme koje preduzeće ima sa imovinom u čiji posjed ne može da uđe, a koja se nalazi na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije, jer pitanje sukcesije još nije razriješeno.

U "Željeznicama RS" je na kraju 2014. bilo 3.418 radnika, odnosno 21 više nego na kraju prethodne godine.

Dva kandidata u trci za direktora

Na konkurs za izbor generalnog direktora "Željeznica RS" prijavila su se samo dva kandidata, a kome će biti povjeren mandat, trebalo bi biti poznato naredne sedmice, kada se očekuje odluka Nadzornog odbora.

- Komisija za izbor generalnog direktora obavila je razgovor sa kandidatima i svoj prijedlog do kraja sedmice uputiće Nadzornom odboru, koji će donijeti konačnu odluku o imenovanju direktora - rekla je portparol "Željeznica" Srpske Nada Savić-Stevanović, koja nije mogla da otkriva imena kandidata.

Dragan Savanović kaže da se prijavio na konkurs.

- Ne znam da li ću biti imenovan. Vidjećemo kakve će ocjene dati komisija i šta će odlučiti Nadzorni odbor - kaže Savanović i priznaje da ne bi imao ništa protiv da ostane na čelu "Željeznica".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik