Split i Dubrovnik su najpoželjnije luke za kruzere

Bez autora
Jul 28 2015

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je u Splitu obišao vanjske vezove koji se grade u luci, a služit će za sidrenje do 300 metara velikih kruzera, te je najavio kako će prvi dio investicije biti gotov u proljeće iduće godine, što će Split, uz Dubrovnik, učiniti najpoželjnijom jadranskom lukom za kruzere. Dubrovnik i Split će definitivno biti biseri kruzing turizma ovog dijela Jadrana, kazao je Hajdaš Dončić. Ravnatelj Lučke uprave Milan Blaževski naveo je kako će gradnjom dva vanjska veza dobiti oko 500 metara nove operativne obale. Istaknuo je kako su najave kruzera za iduću godinu rekordne, s današnjim danom su na 270, a za očekivati je još dvadesetak posto. Ove godine očekuje se promet oko 260 do 265 kruzera. Najavio je i da će najvjerojatnije kroz desetak dana u luci krenuti i promet hidroaviona.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je u Splitu obišao vanjske vezove koji se grade u luci, a služit će za sidrenje do 300 metara velikih kruzera, te je najavio kako će prvi dio investicije biti gotov u proljeće iduće godine, što će Split, uz Dubrovnik, učiniti najpoželjnijom jadranskom lukom za kruzere.

"Dubrovnik i Split će definitivno biti biseri kruzing turizma ovog dijela Jadrana", kazao je Hajdaš Dončić.

Ravnatelj Lučke uprave Milan Blaževski naveo je kako će gradnjom dva vanjska veza dobiti oko 500 metara nove operativne obale. Istaknuo je kako su najave kruzera za iduću godinu rekordne, s današnjim danom su na 270, a za očekivati je još dvadesetak posto. Ove godine očekuje se promet oko 260 do 265 kruzera. Najavio je i da će najvjerojatnije kroz desetak dana u luci krenuti i promet hidroaviona.

Novinare je najviše zanimalo je li na radnim sastancima ministra danas u Splitu što dogovoreno oko tri broda Splitske plovidbe koji su se početkom ožujka uslijed velikog nevremena i orkanske bure nasukali na plaži Prva voda na Marjanu i jedan u Slatinama na Čiovu.

Predstavnici Splitske plovidbe u utorak bi konačno trebali staviti potpis na pravni dokument koji bi omogućio Lučkoj kapetaniji Split da formalno zaključi posao sa nizozemskim izvođačem koji bi pak krenuo u posao tegljenja triju brodova.

Ministar je kazao kako se radi o složenom problemu jer su brodovi vlasništvo Splitske plovidbe, koja je u predstečajnoj nagodbi i "koja nije poštivala sve obveze prema osiguravajućim društvima".

"Ukoliko sutra Splitska plovidba ne potpiše ugovor, ovršnu ispravu gdje se odriču određenog dijela hipoteke onda će CERP, kao državna institucija, skinuti te hipoteke, pa bi najkasnije do 5. kolovoza, nizozemska tvrtka počela s uklanjanje tih triju podrtina. Ukoliko se to ne dogodi onda ćemo mi morati preuzeti stvari u svoje ruke kao administracija i jednostranim aktom oduzeti brodove, te na trošak poreznih obveznika, a radi se o 12 milijuna kuna, otegliti brodove", kazao je ministar.

"Ono što mogu obećati je da će se u budućnosti takve stvari, koje nisu predviđene u zakonu, rješavati tako što će državna tvrtka Plovput preuzimati obvezu uklanjanja podrtina, a potom će Državno odvjetništvo sudski teretiti vlasnika broda. To bi bilo rješenje za budućnost", rekao je ministar.

Na pitanje kako napreduju radovi na čiovskom mostu Hajdaš Dončić je naveo kako idu uobičajenom dinamikom i moraju biti gotovi do listopada sljedeće godine inače nema refinanciranja. Ista dinamika je i na brzoj cesti kroz Kaštela, dodao je.

"Ono što je dobro je da smo za most Čiovo, koji je vrijedan 28 milijuna eura, dobili sufinanciranje od čak 85 posto ukupne investicije, dok tek trebamo vidjeti koliko ćemo dobiti za brzu cestu kroz Kaštela".

Hajdaš Dončić je nakon obilaska vanjskih vezova u splitskoj luci obišao i vez na kojem će hidroavioni ukrcavati putnike za otoke, obišao je i područja nasukanih brodova te gradilište čiovskog mosta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik