Židan: Teran slovenski kao što je Guinness irski

Bez autora
Jul 29 2015

Slovenski ministar poljoprivrede Derjan Židan izjavio je da će Slovenija ustrajati na tome da je teran vino čije je podrijetlo u okviru europske regulative zaštitila Slovenija, pa se zato ne smije proizvoditi i prodavati ni u jednoj drugoj državi. Nakon vijesti da Hrvatska namjerava osporiti registraciju terana kao isključivo slovenskog vina jer se proizvodi i u hrvatskoj Istri, Židan se nedavno u Bruxellesu sastao s europskim povjerenikom za poljoprivredu Hogganom. U razgovoru za Slovensku televiziju u nedjelju ponovio je da Slovenija pitanje terana "smatra zaključenim", što je rekao i Hogganu. Židan je dodao da je Hogganu, kao Ircu koji se više razumije u pivo nego u vino, prijepor s Hrvatskom oko terana pokušao objasniti tako da mu je rekao da je to isto kao kad bi neki Slovenac u Irskoj kupio ječam, a onda ga u Sloveniji preradio u pivo te proglasio Guinness pivom koje je irski simbol.

Židan: Teran slovenski kao što je Guinness irskiSlovenski ministar poljoprivrede Derjan Židan izjavio je da će Slovenija ustrajati na tome da je teran vino čije je podrijetlo u okviru europske regulative zaštitila Slovenija, pa se zato ne smije proizvoditi i prodavati ni u jednoj drugoj državi.

Nakon vijesti da Hrvatska namjerava osporiti registraciju terana kao isključivo slovenskog vina jer se proizvodi i u hrvatskoj Istri, Židan se nedavno u Bruxellesu sastao s europskim povjerenikom za poljoprivredu Hogganom.

U razgovoru za Slovensku televiziju u nedjelju ponovio je da Slovenija pitanje terana "smatra zaključenim", što je rekao i Hogganu.

Židan je dodao da je Hogganu, kao Ircu koji se više razumije u pivo nego u vino, prijepor s Hrvatskom oko terana pokušao objasniti tako da mu je rekao da je to isto kao kad bi neki Slovenac u Irskoj kupio ječam, a onda ga u Sloveniji preradio u pivo te proglasio Guinness pivom koje je irski simbol.

Židan je rekao da je u Europskoj komisiji dobio potporu za svoja stajališta o teranu i da će Bruxelles bude li potrebno za razrješenje spora Sloveniji pružiti stručnu i nezavisnu pravnu pomoć.

Na pitanje o zaštiti kranjske kobasice koju nakon uloženog prigovora Hrvatska i dalje smije proizvoditi gotovo 20 godina dok ne razvije svoj novi kobasičarski brend, Židan je kazao da se to nije smjelo dogoditi, ali je zbog hrvatskog prigovora Europska komisija popustila i dala Hrvatskoj prijelazno razdoblje u kojemu i dalje može proizvoditi kranjske kobasice.

No, Bruxelles je priznao da je kranjska kobasica slovenski proizvod, to su nam priznale i Austrija i Njemačka u kojima se kranjska kobasica također proizvodila, pa čak i u austrijskoj varijanti sa sirom, kazao je Židan.

"Postoje zemlje koje poštuju međusobne dogovore, čak i kad se zaključe na nižoj razini, a postoje države s kojima je teško pregovarati i koje se dogovora ne drže", istaknuo je Židan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik