Antić: Nalazište "Jadar" uticaće na budućnost Srbije

Bez autora
Jul 29 2015

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da je nalazište litijuma i bora u "Jadru" kod Loznice projekat svetskog značaja, koji će veoma značajno uticati na budućnost Srbije. Aleksandar Antić je, prilikom obilaska nalazišta "Jadar", rekao da je to jedinstveno nalazište minerala koje sadrži visok procenat litijuma. Reč je o stotinama miliona tona materijala i, prema svim dosadašnjim rezultatima, reč je o nalazištu koje može da zadovolji 20 odsto svetskih potreba litijuma, koji je jedan o najznačajnijih strateših sirovina budućnosti od kojeg će zavisiti proizvodnja i baterija i novih tehnologija, rekao je Antić.

Antić: Nalazište "Jadar" uticaće na budućnost SrbijeMinistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da je nalazište litijuma i bora u "Jadru" kod Loznice projekat svetskog značaja, koji će veoma značajno uticati na budućnost Srbije.

Aleksandar Antić je, prilikom obilaska nalazišta "Jadar", rekao da je to jedinstveno nalazište minerala koje sadrži visok procenat litijuma, javlja Tanjug.

"Reč je o stotinama miliona tona materijala i, prema svim dosadašnjim rezultatima, reč je o nalazištu koje može da zadovolji 20 odsto svetskih potreba litijuma, koji je jedan o najznačajnijih strateših sirovina budućnosti od kojeg će zavisiti proizvodnja i baterija i novih tehnologija", rekao je Antić.

Potpredsednik australijske kompanije "Rio Tinto minerals" za Srbiju Kevor Ćuzađijan rekao je da je za tu kompaniju i njenu ćerka-firmu "Rio Sava eksplorejšon" veoma značajan projekat u Loznici, čiji je cilj proizvodnja litijuma.

Kako je istakao, ta kompanija ulaže značajna sredstva za istraživanje nalazišta i mogućnosti eksploatacije koja će biti bezbedna za ljude i životnu sredinu.

Ćuzađijan je ministru Antiću i predstavnicima lokalne samouprave pokazao tehničke karakteristike radova, kao i metod tri-de seizmičkog modelovanja, koji će služiti za upoznavanje strukturnih karakteristika ležišta.

"Veoma mnogo radimo na inženjerskim proračunima i smatramo da će biti potrebno još nekoliko godina kako bismo završili istraživanje, pa ćemo tek onda videti koliko će novca i vremena biti potrebno za otvaranje rudnika", rekao je Ćuzađijan.

Kompanija "Rio Tinto" je nedaleko od Loznice, u dolini reke Jadar, obavljajući geološka istraživanja omogućena koncesijom, našla mineral koji je dobio ime jadarit, a sadrži litijum i bor, što je 2007. objavljeno kao izuzetno svetsko otkriće.

Praktična primena jadarita je moguća u elektronici, medicini, farmaceutskoj, hemijskoj, automobilskoj, vojnoj i svemirskoj industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik