Kako zaštiti imovinu tokom odmora

Bez autora
Jul 29 2015

U Srbiji se godišnje dogodi i do 2.500 provala u stanove i kuće, a više od polovine, prema statistici policije, registruje se baš u Beogradu. Provale se dešavaju najčešće tokom letnjih meseci kada su vlasnici na odmoru. Ako se uz ovaj podatak doda i opasnost od požara (u Srbiji ih je bilo više od 11.000 od početka godine), koji se neretko dešavaju i usled nemara stanara, jasno je da je osiguranje imovine, makar tokom godišnjih odmora, stavka koju ne bi trebalo zaobići. Jer, ne samo provale i požari, nego i sve druge nepredviđene situacije, poput pucanja vodovodnih cevi, poplava, zemljotresa, za tren mogu da unište sve ono što je neko sticao godinama. Osiguravajuće kuće u Srbiji uglavnom nude ili preporučuju osiguravajuće „pakete” koji obuhvataju osiguranje od požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, poplava i bujice, izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cevi, krađe i razbojništva, a tu obično spada i osiguranje od klizanja tla, odrona zemljišta...

Kako zaštiti imovinu tokom odmoraU Srbiji se godišnje dogodi i do 2.500 provala u stanove i kuće, a više od polovine, prema statistici policije, registruje se baš u Beogradu. Provale se dešavaju najčešće tokom letnjih meseci kada su vlasnici na odmoru. Ako se uz ovaj podatak doda i opasnost od požara (u Srbiji ih je bilo više od 11.000 od početka godine), koji se neretko dešavaju i usled nemara stanara, jasno je da je osiguranje imovine, makar tokom godišnjih odmora, stavka koju ne bi trebalo zaobići. Jer, ne samo provale i požari, nego i sve druge nepredviđene situacije, poput pucanja vodovodnih cevi, poplava, zemljotresa, za tren mogu da unište sve ono što je neko sticao godinama.

Osiguravajuće kuće u Srbiji uglavnom nude ili preporučuju osiguravajuće „pakete” koji obuhvataju osiguranje od požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, poplava i bujice, izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cevi, krađe i razbojništva, a tu obično spada i osiguranje od klizanja tla, odrona zemljišta… Dok se u nekim osiguravajućim kućama stan ili kuća mogu osigurati isključivo na godinu dana, druge daju tu mogućnost i samo tokom letovanja. Cena ume da bude simbolična, ili se čak dobija „na poklon” uz neku drugu vrstu osiguranja – uglavnom uz putno zdravstveno osiguranje.

Prema istraživanju, koje je sproveo onlajn magazin sveoosiguranju.rs tako se u „Unika osiguranju”, uz polisu putnog osiguranja, dobija i osiguranje domaćinstva za svega jedan dinar. Domaćinstvo –građevinski objekat i stvari koje se nalaze na adresi navedenoj u ličnoj karti ugovarača polise putnog osiguranja – osigurano je od požara, izliva vode iz instalacije, loma stakala, provalne krađe i razbojništva. Ova mogućnost postoji do 30. septembra. Šteta se može prijaviti telefonom, mejlom ili direktno u poslovnici, a u ovoj osiguravajućoj kući kažu da se štete mogu rešiti i ekspresno u roku od 24 sata.

Osiguranje „Đenerali”, uz polisu putnog osiguranja, domaćinstvo osigurava besplatno, u trajanju do 30 dana. Građevinski deo stambenog objekta osiguran je od požara i drugih opasnosti na sumu od 20.000 evra, stvari u domaćinstvu osigurane su od požara na iznos do 3.750 evra, a stvari od krađe – do 1.250 evra.

U DDOR-u se uz paket putnog zdravstvenog osiguranja može zaključiti i osiguranje kuće ili stana tokom putovanja za 667 dinara, a osigurana suma za građevinski objekat je 2.500.000 dinara. Za stvari od požara 500.000, a u slučaju krađe do 100.000 dinara.

I druge kompanije nude mogućnosti kraćeg osiguranja stana, ali preporučuju da stan ili kuća budu osigurani tokom čitave godine. „Dunav osiguranje”, osiguranje stana od 60 kvadrata, građevinske vrednosti oko 500 evra po kvadratu (od svih nabrojanih opasnosti) naplaćuje 5.638 dinara za čitavu godinu. Suma osiguranja za rizik od požara bila bi 3.600.000 dinara, za stvari domaćinstva 300.000, a tu je i dopunski rizik za krečenje, moleraj, razne zidne i podne obloge na sumu od 100.000. Osigurana suma za stakla na prozorima i vratima od loma iznosi 30.000 dinara. Ovaj primer treba shvatiti više okvirno, jer iznos zavisi od vrednosti stana i stvari, kao i dopunskih rizika.

U „Viner štediše osiguranju” smatraju da je isplativije zaključiti jednu polisu na duži vremenski period, jer se tako osigurava imovina ne samo u slučaju odsustva iz kuće, već i kada su članovi domaćinstva u njoj. Cena polise zavisi od pokrivenih rizika, pa na primer, na sumu osiguranja od 2.400.000 dinara premija je 1.008 dinara za stan od 50 kvadrata.

Za provalu – pet minuta

Jedna češka kompanija koja se bavi sistemima bezbednosti pravila je anketu među zatvorenicima koji su „pali” zbog pljački stanova, i došla do zanimljivih podataka: 82 odsto provalnika reklo je da može da otvori stan sa prosečnim obezbeđenjem za svega pet minuta! Najlakše se, kažu, ulazi kroz prozor, zatim kroz podrum, pa kroz garažu, a čak 80 odsto njih reklo je da im prisustvo komšija u susednoj kući ni najmanje ne smeta.

Više od polovine provalnika ispitanika reklo je da je za obijanje porodičnih kuća „pogodnija noć”, a 74 odsto njih tvrdi da se u stanove lakše ulazi danju. Većina lopova radi „na preporuku”, ali ih mogu privući i očigledni znaci da u stanu duže vreme nema nikoga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik