Hrvatski Telekom: Neto dobit porasla 1,2%, prihodi veći 0,5%

Bez autora
Jul 30 2015

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvom polugodištu 406 milijuna kuna neto dobiti, što je 1,2 posto više nego u u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi porasli za 0,5 posto, na 3,3 milijarde kuna, čime su preokrenuti negativni trendovi iz proteklih godina. Prvo polugodište obilježio je i rast operativne dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA prije jednokratnih stavki), i to za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA iznosi 1,3 milijarde kuna, uz EBITDA maržu od 39,6 posto, navodi se u financijskom izvješću. Unatoč padu ukupnog telekomunikacijskog tržišta, prvu polovinu godine obilježila je stabilizacija svih ključnih financijskih pokazatelja HT-a. Time su preokrenuti trendovi pada iz ranijih godina. U ovoj smo godini značajno povećali investicije, koje prije svega usmjeravamo u razvoj infrastrukture za brzi internet, istaknuo je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković u komentaru poslovnih rezultata.

Hrvatski Telekom: Neto dobit porasla 1,2%, prihodi veći 0,5%Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvom polugodištu 406 milijuna kuna neto dobiti, što je 1,2 posto više nego u u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi porasli za 0,5 posto, na 3,3 milijarde kuna, čime su preokrenuti negativni trendovi iz proteklih godina.

Prvo polugodište obilježio je i rast operativne dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA prije jednokratnih stavki), i to za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA iznosi 1,3 milijarde kuna, uz EBITDA maržu od 39,6 posto, navodi se u financijskom izvješću objavljenom u četvrtak.

"Unatoč padu ukupnog telekomunikacijskog tržišta, prvu polovinu godine obilježila je stabilizacija svih ključnih financijskih pokazatelja HT-a. Time su preokrenuti trendovi pada iz ranijih godina. U ovoj smo godini značajno povećali investicije, koje prije svega usmjeravamo u razvoj infrastrukture za brzi internet", istaknuo je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković u komentaru poslovnih rezultata.

Povećane investicije usmjerene su na razvoj infrastrukture za brzi pristup internetu i inovativnih usluga. Ulaganja su u prvih šest mjeseci povećana za 12,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Investicije će do kraja godine premašiti 1,3 milijarde kuna, što je za 25 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Pojačano investiranje, navode iz HT-a, omogućilo je da se već u prvoj polovini godine ostvari pokrivenost 4G mrežom s najvećim brzinama na tržištu do 150Mbit/s za 54 posto populacije, a s proširenjem pokrivenosti 4G mrežom nastavljaju i dalje.

U drugom tromjesečju HT je, pak, ostvario rast prihoda za 0,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,686 milijardi kuna, dok mu je neto dobit porasla za 25,8 posto, na 255 milijuna kuna.

U HT-u očekuju da će u 2015. prihodi ostati stabilni zahvaljujući snažnijem doprinosu određenih područja rasta unutar grupe, uz potporu intenzivnog programa ulaganja, kao i potpunoj konsolidaciji Optima Telekoma za cijelu godinu, te maržu EBITDA-e od oko 40 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik