Rast investicija u osnovna sredstva

Bez autora
Jul 30 2015

Preduzeća u Crnoj Gori prošle godine su u osnovna sredstva investirala ukupno 510 miliona eura u tekućim cijenama, pet odsto više nego 2013, saopšteno je iz Monstata. Statističari su naveli da su investicije u građevinski sektor iznosile 287,66 miliona eura, u opremu 188,34 miliona, dok se na ostalo odnosilo 34,03 miliona eura. Najveće investicije u osnovna sredstva po djelatnosti investitora zabilježili su državna uprava i odbrana, odnosno obavezno socijalno osiguranje, čak 136,68 miliona eura. Slijede trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila sa 79,75 miliona eura i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija sa 41,76 miliona eura. Najmanje je, prema podacima statističara, uloženo u administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i ostale uslužne djelatnosti.

Rast investicija u osnovna sredstvaPreduzeća u Crnoj Gori prošle godine su u osnovna sredstva investirala ukupno 510 miliona eura u tekućim cijenama, pet odsto više nego 2013, saopšteno je iz Monstata.

Statističari su naveli da su investicije u građevinski sektor iznosile 287,66 miliona eura, u opremu 188,34 miliona, dok se na ostalo odnosilo 34,03 miliona eura.

Najveće investicije u osnovna sredstva po djelatnosti investitora zabilježili su državna uprava i odbrana, odnosno obavezno socijalno osiguranje, čak 136,68 miliona eura. Slijede trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila sa 79,75 miliona eura i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija sa 41,76 miliona eura.

Najmanje je, prema podacima statističara, uloženo u administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i ostale uslužne djelatnosti.

Iz Monstata je objašnjeno da se podaci o investicijama prikupljaju posebnim Godišnjim izvještajem o investicijama u osnovna sredstva, koji je 2006. godine djelimično izmijenjen i usaglašen sa međunarodnim statističkim standardima i metodologijam. Podaci su dati po organizacionom principu, a prikazani su na nivou sektora po klasifikaciji djelatnosti.

Investicijama u osnovna sredstva smatraju se nabavke poslovnih subjekata u cilju dobijanja novih, povećanja vrijednosti ili zamjene postojećih osnovnih sredstava, u koje, između ostalog, spadaju stambene i ostale zgrade i građevine, mašine i oprema, kultivisani biološki resursi i intelektualna svojina, istraživanje i razvoj, računarski program i baze podataka.

"Ostvarene investicije u toku izvještajne godine predstavljaju vrijednost efektivno obavljene izgradnje, izrade ili nabavke objekata, opreme i ostalog, bez obzira da li su završene i kada je obavljena isplata", objasnili su iz Monstata.

Oni su saopštili i da nabavljena investiciona dobra mogu biti nova ili već korišćena, kupljena ili dobijena bez naknade ili proizvedena u sopstvenoj režiji. Obuhvataju se sve vrste ulaganja u nove kapacitete za proširenje, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih ili zamjenu zastarjelih, istrošenih kapaciteta.

Investicijama se, kako je objašnjeno, ne obuhvataju sredstva potrošena za redovno i tekuće održavanje postojećih objekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik