Završeno 40 posto radova, otvorenje moguće u novembru

Bez autora
Jul 30 2015

Na budućoj direktnoj spojnici grada Sarajeva na autoput A1 ovog mjeseca vrše se intenzivni radovi. Riječ je o izgradnji LOT-a 2A, trasa od petlje Butila do početka vijadukta Briješće u dužini blizu 3 km, izgradnji rasponske konstrukcije vijadukta Briješće čija je ukupna dužina 720m, te o radovima na rondou Briješće. Osim ovih aktivnosti urađeni su, konstatuju iz Cesta FBiH, skoro svi radovi na dva odvojena kolovoza na LOT-2B, u dužini od oko 500m. Evidentan je napredak u realizaciji predmetnog projekta, uz konstataciju da Izvođač svojom dobrom organizacijom u najvećoj mjeri prati ugovorom planiranu dinamiku. Prema sadašnjim pokazateljima, ugovoreni rok završetka svih radova ne bi trebao biti upitan, rečeno je iz JP Ceste Federacije BiH.

Završeno 40 posto radova, otvorenje moguće u novembruNa budućoj direktnoj spojnici grada Sarajeva na autoput A1 ovog mjeseca vrše se intenzivni radovi.

Riječ je o izgradnji LOT-a 2A, trasa od petlje Butila do početka vijadukta Briješće u dužini blizu 3 km, izgradnji rasponske konstrukcije vijadukta Briješće čija je ukupna dužina 720m, te o radovima na rondou Briješće.

Osim ovih aktivnosti urađeni su, konstatuju iz Cesta FBiH, skoro svi radovi na dva odvojena kolovoza na LOT-2B, u dužini od oko 500m.

"Evidentan je napredak u realizaciji predmetnog projekta, uz konstataciju da Izvođač svojom dobrom organizacijom u najvećoj mjeri prati ugovorom planiranu dinamiku. Prema sadašnjim pokazateljima, ugovoreni rok završetka svih radova ne bi trebao biti upitan", rečeno je za Klix.ba iz JP Ceste Federacije BiH.

Poslove na gradilištu u prosjeku obavlja blizu 150 radnika svih zanimanja uz prisustvo više od 40 različitih mašina neophodnih za izvršenje ugovornih obaveza.

"Do sada, uzimajući u obzir period izvođenja radova od početka aprila do kraja jula 2015. godine, procenat izvršenog posla u odnosu na ugovoreni se kreće oko 40 posto", potvrđeno je iz Cesta FBiH.

Radi se o izuzetno važnoj spojnici za Sarajevo koja se sa rondoa Briješče preko vijadukta Briješće povezuje sa autoputem A1 i dalje je veza na magistralne putne pravce M-5, M-17 i M-18. Osim toga, sa rondoa se povezuje grad preko Stupske petlje i ulicom Safeta Zajke, kao i sva okolna naselja - Bačići, Rajlovac, Reljevo, Krivoglavaci i Jošanica.

Završetkom izgradnje LOT-2 uz već izgrađenu Stupsku petlju umnogome će se rasteretiti ulazno-izlazne gradske gužve, odnosno saobraćajna protočnost učesnicima u saobraćaju će omogučiti kvalitetniji nivo usluge, brzinu i udobnost vožnje.

Ugovor za radove na dovršetku izgradnje Sarajevske obilaznice, LOT-2A i 2B, kao i rušenje i izgradnja novog nadvožnjaka Briješće na magistralnoj cesti M-17 potpisan je 30. marta, a radove izvodi Euro-Asfalt d.o.o. i GP ŽGP d.d.

"S obzirom na rok od 11 mjeseci i prema prihvaćenoj dinamici, krajnji rok za završetak svih ugovorenih radova je 29. februar 2016. godine", zaključeno je iz Cesta FBiH.

S obzirom na ranije informacije o tromjesečnoj gradnji nadvožnjaka, zaključak je da će poveznica na autoput sa Stupske petlje biti funkcionalna najkasnije do novembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik