Počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Bez autora
Jul 30 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički saopštila je da od danas počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru nad neregistrovanim subjektima, kao i poslodavcima kod kojih radnici rade "na crno".Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije podsetila na to da su zakonom koji je usvojen u aprilu predviđena ovlašćenja i dužnost svake inspekcije da u svojoj oblasti obavlja nadzor nad neregistrovanim subjektima i primenjuje prinudne inspekcijske upravne mere.

Počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoruPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički saopštila je da od danas počinje primena Zakona o inspekcijskom nadzoru nad neregistrovanim subjektima, kao i poslodavcima kod kojih radnici rade "na crno".

Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije podsetila na to da su zakonom koji je usvojen u aprilu predviđena ovlašćenja i dužnost svake inspekcije da u svojoj oblasti obavlja nadzor nad neregistrovanim subjektima i primenjuje prinudne inspekcijske upravne mere.

Takođe, kako je dodala, obaveza svih inspekcija jeste da reaguju kada primete da se nelegalno radi i u onim oblastima koje nisu u njihovoj nadležnosti, što je odredba zakona koja će stupiti na snagu za dva meseca.

Prema njenim rečima, ako inspektor vidi da postoji neregistrovana aktivnost, ili se krše očigledni propisi u trgovini, a došao je zbog bezbednosti hrane, na njemu je da o tome obavesti trgovinsku ili poresku inspekciju, a po potrebi i druge organe.

Zakonom su, kako je dodala, predviđene i kazne u iznosu od 50.000 do 2.000.000 dinara.

Očekujemo da će na taj način biti povećan nivo zakonitosti i bezbednosti poslovanja i postupanja u svim oblastima, istakla je ona.

Prema njenim rečima, cilj nije da se kažnjavaju građani koji su na rubu egzistencije, već da se postigne da, na primer, ako neko proizvodi hranu, onda mora da se zna da li to čini na pravi način i da li se građanima može garantovati bezbednost.

Udovički je najavila i da će se praviti procene i na svaki način dolaziti do podataka o neregistrovanim delatnostima, što podrazumeva i informacije koje će građani davati inspektorima, uz napomenu da trenutno nema tačnih saznanja o tome koliko je takvih subjekata.

Očekuje se da će njihov broj sada opasti, istakla je ona i dodala da se već sada pojavljuju informacije o tome da su neke klanice u Severnobačkom okrugu, koje su radile neregistrovano, počele da formalizuju svoj rad.

Takođe, kako je ukazala, šljunkare vrlo često u Srbiji posluju bez registracije delatnosti, pri čemu osim toga što izbegavaju plaćanje poreza, takvim radom narušavaju i životnu sredinu.

Udovički je ponovila da prethodnih godina nije u dovoljnoj meri ulagano u oblast inspekcijskog nadzora i da naša zemlja ima nedovoljan broj inspektora.

Ona je saopštila da je Vlada formirala Komisiju za koordinaciju rada inspekcija i da je pripremljen nacrt akcionog plana o tome kako da se inspekcije ojačaju, pri čemu će se ulagati u obuke, koordinaciju, unapređenje kapaciteta i slično.

Kada je reč o delatnosti neregistrovanih subjekata, prema podacima Ministarstva, to su uglavnom "manufakture" za proizvodnju tekstilnih proizvoda u stanovima, kućama, podrumima i pomoćnim i povezanim objektima, koje "na crno" zapošljavaju radnike, uz to krivotvoreći zaštićene robne marke legalnih privrednih subjekata, ukazala je Udovički.

Tu su i prodaja falsifikovanih proizvoda u iznajmljenim stanovima, stomatološke ordinacije u stanovima i drugo, dodala je ona i navela da od danas počinje i primena ovog zakona u pogledu inspekcijskog uviđaja u stambenom prostoru.

On se odnosi na situacije kada neregistrovani subjekat obavlja delatnost u takvom prostoru, a uviđaj se može obaviti uz dozvolu nadležnog suda, objasnila je Udovički.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik