Čarapanski giganti odoše u stečaj

Bez autora
Jul 30 2015

Od osam kruševačkih preduzeća koja su imala status restrukturiranja, četiri je otišlo u stečaj. To su Hemijska industrija "Župa", "Fabrika ulja", Konfekcija "Zvezda", DIP "Savremeni dom". U ovim fabrikama socijalni program samo je u proteklih mesec dana napustilo više od 750 radnika, koliko je i ugašeno radnih mesta. U pogonima svih ovih fabrika je pre samo 13 godina bilo radnika kao u košnici. Uljara je upošljavala 426, posla je bilo za 847 konfekcionara, dok je u DIP "Savremeni dom" radnu knjižicu imalo 958 Kruševljana. Nekadašnji gigant, HI "Župa", koji je pre neuspele privatizacije upošljavao oko 1.400 radnika, pre tri godine nasputilo je 314 od tadašnjih 334 zaposlenih. Industrija je obnovila proizvodnju i sa 18 zaposlenih i uz podršku dodatno angažovanih radnika funkcionisala sve do sada.

Čarapanski giganti odoše u stečajOd osam kruševačkih preduzeća koja su imala status restrukturiranja, četiri je otišlo u stečaj. To su Hemijska industrija "Župa", "Fabrika ulja", Konfekcija "Zvezda", DIP "Savremeni dom". U ovim fabrikama socijalni program samo je u proteklih mesec dana napustilo više od 750 radnika, koliko je i ugašeno radnih mesta.

U pogonima svih ovih fabrika je pre samo 13 godina bilo radnika kao u košnici. Uljara je upošljavala 426, posla je bilo za 847 konfekcionara, dok je u DIP "Savremeni dom" radnu knjižicu imalo 958 Kruševljana. Nekadašnji gigant, HI "Župa", koji je pre neuspele privatizacije upošljavao oko 1.400 radnika, pre tri godine nasputilo je 314 od tadašnjih 334 zaposlenih. Industrija je obnovila proizvodnju i sa 18 zaposlenih i uz podršku dodatno angažovanih radnika funkcionisala sve do sada.

- Od 18 stalno zaposlenih radnika, njih 12 je prihvatilo novi socijalni program, dok je preostalih šest radnika dobilo otkaze - kaže radnik HI "Župa" Valentin Stojanović.

- Još 45 radnika je angažovano na osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Radi se hlor za Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, odnosno flotaciona sredstva za Bor i Majdanpek. U Agenciji za privatizaciju su napomenuli da treba sve ranije ugovorene poslove privesti kraju, a sve zavisi od stečajne upravnice.

U ovoj fabrici se radnicima duguje oko 30 zaostalih plata. Ročište poverilaca zakazano je za 24. avgust. Osim u Konfekciji "Zvezda", gde je u jednom trenutku bilo angažovano više od 50 zaposlenih, proizvodnje nije ni bilo u DIP "Savremeni dom", kao ni u "Fabrici ulja". U Veću samostalnih sindikata napominju da će posebna komisija sindikalaca pratiti stečajne postupke.

- Insistiraćemo da se u preduzećima u stečaju, gde je to moguće, uradi reorganizacija kako ne bi došlo do bankrotstva - ističe Milenko Mihajlović, predsednik Samosatalnog sindikata.

Mihajlović navodi da su otpremnine iz "stečajevaca" uzeli radnici po principu "daj šta daš". Tom logikom vodili su se i u IMK "14. oktobar", koji je u predstečajnom postupku i gde je socijalni program prihvatilo 755 od 786 radnika uključujući rukovodstvo kompanije.

Živeli smo od ove plate, jer je suprug ostao bez posla, doživeo infarkt, a sin, koji morao da prekine studije kako bi nam pomogao, radi po kafićima - kaže za "Novosti" radnica IMK "14. oktobar" Snežana Miletić (52). - Nije mi jasno kako smo prošle godine bili firma od državnog značaja, a sada smo ispali iz svih kategorija.

Ugašena 11.053 radna mesta

U kruševačkim preduzećima koja su se našla u stečajnom postupku, od 2002. godine ugašeno je ili je u postupku gašenja 11.053 radna mesta! Procenjuje se da je u gradu bilo čak 26 stečajeva. Optimizam trenutno vlada u četiri preduzeća koja su imala status restrukturiranja. "Fabrika maziva" sa 229 radnika i "Trajal" sa 1.244, zaštićeni su od poverilaca, dok je za Pekarsko preduzeće "Branko Perišić", gde radi oko 200 zaposlenih, oglašena privatizacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik