Izvanredna opuštajuća sedišta za novu Opel Astru

Bez autora
Jul 30 2015

Nova Opel Astra će proslaviti svoju svetsku premijeru na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu ove jeseni, ali je već sada sasvim jasno da nikada, ni u jednom automobilu niže srednje klase nije moglo da se pronađe toliko luksuza. Astra je lakša, efikasnija i nudi komponente koje su pravo remek delo inženjeringa. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji vezanoj za sedišta, svaka vožnja će biti maksimalno opuštajuća i prijatna. AGR (Kampanja za zdravija leđa) je sertifikovao Opelova premijum ergonomska sedišta, koja obezbeđuju izvanredan komfor, posebno tokom dugih putovanja. Na ovaj način se nastavlja Opelova tradicija dobijanja priznanja u ovom domenu. Pored toga što mogu da se podešavaju na 18 načina, uključujući i podešavanje bočne potpore, ova sedišta su opciono dostupna sa dodatnim funkcijama poput masaže i mogućnosti memorisanja pozicije, uz sistem ventilacije, što je jedinstvena kombinacija za jedno vozilo iz C segmenta.

Izvanredna opuštajuća sedišta za novu Opel AstruNova Opel Astra će proslaviti svoju svetsku premijeru na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu ove jeseni, ali je već sada sasvim jasno da nikada, ni u jednom automobilu niže srednje klase nije moglo da se pronađe toliko luksuza.

Astra je lakša, efikasnija i nudi komponente koje su pravo remek delo inženjeringa. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji vezanoj za sedišta, svaka vožnja će biti maksimalno opuštajuća i prijatna. AGR (Kampanja za zdravija leđa) je sertifikovao Opelova premijum ergonomska sedišta, koja obezbeđuju izvanredan komfor, posebno tokom dugih putovanja. Na ovaj način se nastavlja Opelova tradicija dobijanja priznanja u ovom domenu. Pored toga što mogu da se podešavaju na 18 načina, uključujući i podešavanje bočne potpore, ova sedišta su opciono dostupna sa dodatnim funkcijama poput masaže i mogućnosti memorisanja pozicije, uz sistem ventilacije, što je jedinstvena kombinacija za jedno vozilo iz C segmenta. Putnici na zadnjoj klupi mogu takođe da očekuju više luksuza, jer pored više prostora za noge, zadnja bočna sedišta opciono mogu da se naruče i sa grejačima. Kupci Astre mogu da uživaju u pravom „spa“ tretmanu koji pružaju ova luksuzna sedišta, u potpunosti razvijena u Opelu, i to po veoma atraktivnim cenama. Vozačko sedište sa AGR sertifikatom je dostupno već za 390 evra.

„Sedenje predstavlja jedan od najvažnijih elemenata u vozilu, jer pruža bezbednost, komfor i dobar dizajn. To je jedan od razloga zašto je za nas ono od najvišeg prioriteta, uz podršku naših partnera prilikom razvoja naprednih sistema sedenja“, kaže Čarli Klajn, potpredsednik odseka Inženjeringa vozila u Opelu. „Sedišta u novoj Opel Astri nastavljaju da ispunjavaju obećanja vezana za vrhunski kvalitet i odraz su veštine i predanosti naših inženjera i dizajnera. Astrina sedišta obezbeđuju vrhunske atribute u C segmentu vozila, koji se obično nalaze u premijum klasi“, dodaje on.

Mala masa: Samo sedište je deset kilograma lakše

Razvoj sistema sedenja u novoj Astri je započeo pre gotovo pet godina, a tim eksperata se sastojao od čak 100 zaposlenih. „Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja od samog početka je integracija relativno glomaznih sedišta u samo vozilo. To znači da se sedišta moraju uklopiti u automobil u milimetar, gledajući sa bilo koje strane“, kaže Endrju Lojhtman, viši menadžer GME Interiorsa. To je prilično izazovan zadatak jer se komponente sedišta ubrajaju u najveće delove automobila. Samo na proizvodnju sedišta se odnosi oko 10 odsto ukupnih troškova proizvodnje, kada je jedan novi model automobila u pitanju.

U isto vreme, sedišta imaju veliki uticaj na ukupnu masu vozila. Upravo je to razlog zašto su inženjeri najpre do tančina proučili svaki pojedini standardni element komfornih Astrinih sedišta. „U odnosu na prethodni model, nijedan jedini deo nije identičan“, kaže ovaj stručnjak. Da bi se dobilo 35 milimetara više u pojasu nogu na zadnjoj klupi, nasloni novih, komfornih prednjih sedišta su napravljeni u kompaktnijem maniru. Ovo su omogućili metodi merenja, koji su remek delo po sebi, kao i upotreba lakše poliuretanske pene i čelika izuzetno visoke čvrstine, koji se nalaze ispod tapacirunga sedišta. „Na taj način su nova sedišta oko deset kilograma lakša u odnosu na ona iz prethodnog modela“, objašnjava Lojhtman. Ovo se ne odnosi samo na vozačko i suvozačko sedište, jer su i zadnja sedišta takođe lakša i kompaktnija, njihove konture su optimizovane, a podrška u pojasu butina je poboljšana strmijim bočnim nagibom sedišta.

AGR sertifikat za ergonomska sedišta

„Ergonomija unutar vozila predstavlja nešto više od oblikovanja sedišta, sve počinje pozicioniranjem sedišta unutar automobila“, kaže Lojhtman. Opelovi stručnjaci su takođe dodatno optimizovali Astrino komforno sedište i u ovom smislu, pozicionirajući ga nešto niže. „Ovo posebno odgovara višim vozačima sa sportskim stilom vožnje“, objašnjava on. Zahvaljujući rasponu podešavanja po visini od čak 65 mm, što je najviše u segmentu, niži vozači će takođe moći da pronađu svoju optimalnu vozačku poziciju. Uz opcionu funkciju memorisanja, prostim pritiskom na dugme se sedište postavlja na prethodno odabranu, poželjnu poziciju. Ovo je idealno za flotna vozila, koja između sebe dele grupe ili tandemi vozača. Osnovna verzija opcionih, ergonomskih sedišta, dolazi sa četvorostrukim, elektropneumatskim podešavanjem lumbalne podrške (napred, nazad, gore i dole), varijabilnim nagibom jastučeta, podešavanjem dužine jastučeta i podešavanjem forme sedišta u konturama koje se prilagođavaju prirodnom savijanju kičme. Premijum ergonomska sedišta se takođe odlikuju  elektropneumatski podesivom bočnom potporom, koja udobno drži telo, čineći naslon užim ili širim po potrebi. Svi ovi izuzetni ergonomski elementi, u skladu su sa AGR (Kampanja za zdravija leđa) standardima. AGR je nezavisna asocijacija lekara i stručnjaka, posvećenih preveniranju problema sa leđima, a upravo su oni utvrdili da Astra zaslužuje AGR sertifikat.

Opuštajuća masaža, uz kontrolu klime i grejanja

Sedišta ne bi trebalo da služe isključivo tome da drže vozače bezbedno za volanom, ona bi trebalo i da ih greju ili rashlađuju, u skladu sa trenutnim temperaturnim uslovima. Komforna sedišta u novoj Astri se odlikuju pasivnom kontrolom klime, što znači da površinska tkanina koja „diše“, kao i perforirana poliuretanska pena, značajno doprinose transferu vlage, a samim tim i mikroklimi sedišta. Premijum ergonomska sedišta u novoj Astri mogu i jedno i drugo – i da zagreju i da rashlade. Mali ventilatori usisavaju vazduh, te se tako vlaga, koja se stvara prilikom kontakta sa naslonom sedišta, odvlači dalje. Zimi, integrisani sistem grejanja vozačkog i suvozačkog sedišta, kao i bočnih zadnjih sedišta, obezbeđuje prijatnu toplinu za putnike. Oni koji žele da svoj automobil pretvore u pokretni „wellness“ centar za vreme dugih putovanja, mogu da uživaju u masaži, i to prostim pritiskom na dugme, što znači da kada dostignu svoju destinaciju nakon višesatne vožnje, mogu da izađu iz automobila relaksirani, bez ukočenosti i bolova.

Opel je vodeći velikoserijski proizvođač ergonomskih sedišta sa AGR sertifikatom. Prvo ergonomsko sedište je Opel uveo u Signum, 2003. Danas, pored nove Astre, popularna sertifikovana sedišta se mogu naručiti u brojnim Opelovim modelima, uključujući Insigniju, Merivu, Zafiru Tourer, Mokku i Cascadu. „Mi želimo da značajno ubrzamo demokratizaciju dobrih, kvalitetnih sedišta, tako da će uslediti još Opelovim modela sa AGR sedištima“, obećava Endrju Lojhtman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik