Croatia osiguranje: Neto dobit 36,7 milijuna kuna

Bez autora
Aug 01 2015

Croatia osiguranje je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila rast zaračunate premije i prihoda te neto dobit u iznosu od 36,7 milijuna kuna, naspram gubitka od 66,5 milijuna kuna u prvoj polovici prošle godine, podaci su iz financijskog izvješća koje je najveći hrvatski osiguravatelj objavio na Zagrebačkoj burzi. U prvih šest mjeseci Croatia osiguranje je ostvarilo ukupne prihode od 1,28 milijardi kuna, što je porast za 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su ukupni rashodi smanjeni za 4,1 posto, na 1,24 milijarde kuna. Iskazana je dobit prije poreza u iznosu od 45,9 milijuna kuna, a dobit nakon poreza iznosi 36,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću. Ukupna zaračunata bruto premija bilježi porast za 2,2 posto i iznosi 1,45 milijardi kuna. Zaračunata premija neživotnih osiguranja, u iznosu od 1,15 milijardi kuna, smanjena je za 8 posto, navode iz Croatia osiguranja, dodajući kako najveći pad i dalje bilježi osiguranje od auto odgovornosti zbog nastavka utjecaja liberalizacije tržišta.

Croatia osiguranje: Neto dobit 36,7 milijuna kunaCroatia osiguranje je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila rast zaračunate premije i prihoda te neto dobit u iznosu od 36,7 milijuna kuna, naspram gubitka od 66,5 milijuna kuna u prvoj polovici prošle godine, podaci su iz financijskog izvješća koje je najveći hrvatski osiguravatelj objavio na Zagrebačkoj burzi.

U prvih šest mjeseci Croatia osiguranje je ostvarilo ukupne prihode od 1,28 milijardi kuna, što je porast za 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su ukupni rashodi smanjeni za 4,1 posto, na 1,24 milijarde kuna. Iskazana je dobit prije poreza u iznosu od 45,9 milijuna kuna, a dobit nakon poreza iznosi 36,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Ukupna zaračunata bruto premija bilježi porast za 2,2 posto i iznosi 1,45 milijardi kuna.

Zaračunata premija neživotnih osiguranja, u iznosu od 1,15 milijardi kuna, smanjena je za 8 posto, navode iz Croatia osiguranja, dodajući kako najveći pad i dalje bilježi osiguranje od auto odgovornosti zbog nastavka utjecaja liberalizacije tržišta.

Zaračunata premija životnih osiguranja, pak, iznosila je 304,8 milijuna kuna, što je porast za 75,4 posto, što iz Croatie objašnjavaju "ubraznim razvojem prodajne mreže, ponajviše bankokanala".

Croatia osiguranje grupa, koja posluje u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Srbiji i Kosovu, u prvom je polugodištu ostvarila prihode u iznosu od 1,67 milijardi kuna, što je povećanje za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni rashodi grupe iznosili su 1,61 milijardu kuna i smanjeni su za 3,2 posto, a konsolidirana dobit nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara iznosi 39,7 milijuna kuna, pokazuje izvješće za grupu.

Iz Croatia osiguranja u danas objavljenom priopćenju o polugodišnjim rezultatima ističu kako je grupa u prvih šest mjeseci ostvarila rast zaračunate premije od 5,9 posto, na 1,79 milijardi kuna. Navode i kako je grupa ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 57,3 milijuna kuna.

Na ključnom hrvatskom tržištu, nakon dugogodišnjeg trenda pada, došlo je do stabilizacije tržišnog udjela na 32,5 posto.

Croatia osiguranje grupa u dijelu neživotnog osiguranja i nadalje drži vodeću poziciju s 38,8 posto tržišnog udjela. U segmentu pak životnog osiguranja u prvom polugodištu 2015. Croatia osiguranje je postao lider na hrvatskom tržištu s 19,4 posto tržišnog udjela, navodi se u priopćenju.

Iz Croatie ističu i kako je tijeku je restrukturiranje tvrtke te kako je naglasak na promjeni strukture zaposlenih u korist prodajnog osoblja, a cilj je doći do optimalne strukture u kojoj barem 70 posto ljudi radi u prodaji (krajem lipnja taj udio bio 61 posto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik