Dobit Telekoma manja 1,8 miliona

Bez autora
Aug 01 2015

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u prvih šest mjeseci iznosila je 9,3 miliona eura, što je 1,8 miliona manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 18,4 miliona eura, što je smanjenje od 2,1 milion ili deset odsto u odnosu na isti period prošle godine. Poslovna dobit (EBIT) smanjena je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine 2,3 miliona eura na 9,4 miliona. Na finansijski učinak u prvih šest mjeseci ove godine značajno je uticala regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena kao i pad dolaznog saobraćaja. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, prihodi su smanjeni 2,1 milion ili četiri odsto, na nivo od 48,7 miliona. Ukupni prihodi od servisa, maloprodajni i veleprodajni, smanjeni su 3,8 miliona eura, odnosno osam odsto na godišnjem nivou, uglavnom pod uticajem regulacije, saopšteno je iz kompanije.

Dobit Telekoma manja 1,8 milionaNeto dobit Crnogorskog Telekoma u prvih šest mjeseci iznosila je 9,3 miliona eura, što je 1,8 miliona manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 18,4 miliona eura, što je smanjenje od 2,1 milion ili deset odsto u odnosu na isti period prošle godine. Poslovna dobit (EBIT) smanjena je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine 2,3 miliona eura na 9,4 miliona.

"Na finansijski učinak u prvih šest mjeseci ove godine značajno je uticala regulacija maloprodajnih i veleprodajnih cijena kao i pad dolaznog saobraćaja. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, prihodi su smanjeni 2,1 milion ili četiri odsto, na nivo od 48,7 miliona. Ukupni prihodi od servisa, maloprodajni i veleprodajni, smanjeni su 3,8 miliona eura, odnosno osam odsto na godišnjem nivou, uglavnom pod uticajem regulacije", saopšteno je iz kompanije.

Pad servisnih prihoda je, kako je navedeno, djelimično nadoknađen višim ICT (Information and Communications Technology) i prihodima od prodaje opreme.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Ruediger Schulz, kazao je da mu je drago što su zatvorili ovaj kvartal sa solidnim prihodima uprkos značajnom regulatornom pritisku, a zahvaljujući povećanju ICT i IPTV (internet protokol televizija) prihoda.

„Ukupno gledano, vrijednost tržišta telekomunikacija se smanjuje što se može vidjeti i iz pada naših prihoda, a što može imati uticaj na naše buduće investicije. Zadržali smo vodeću poziciju u IPTV segmentu zahvaljujući novim Extra TV ponudama fokusiranim na bogatiji sadržaj“, rekao je Schulz.

Kompanija je, kako je dodao, usmjerena na intenzivan razvoj i širenje optičke mreže, što će povećati pokrivenost superbrzim internetom.

„Rezultati su više nego dobri sa 35 odsto povećanja na godišnjem nivou. U ovom trenutku, u 41 hiljadu domaćinstava naši korisnici imaju mogućnost korišćenja interneta superiornog kvaliteta“, naveo je Schulz.

Zahvaljujući naporima i investicijama uloženim u 4G mrežu prošle godine, kako je dodao, prihod od mobilnog interneta značajno je porastao.

„Zadržali smo lidersku poziciju kada je kvalitet mreže u pitanju, što je potvrđeno P3 mjerenjima na kojima je Telekom mobilna mreža imala najbolji rezultat na testiranju u Crnoj Gori (Best in test sertifikat). Gledajući naprijed, započeli smo program intenzivnog razvoja mobilne mreže kojim ćemo proširiti 4G pokrivenost i zadržati vodeću poziciju u oblasti kvaliteta mreže“, kazao je Schulz.

Uprkos svim izazovima u okruženju kompanija će, kako je najavio, nastaviti da korisnicima obezbijedi najnovije tehnologije i usluge, a posebnu pažnju posvećuje poboljšanje korisničkog iskustva.

Na kraju drugog kvartala, broj Telekomovih širokopojasnih priključaka povećan je 1,4 odsto, na 77,3 hiljada.

„Od ove baze korisnika, 11 hiljada je povezano na našu optičku mrežu, uz rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uspjeli smo da povećamo pokrivenost našom optičkom mrežom 27 odsto. Sada je dostupna za 41 hiljadu domaćinstava“, kazali su iz kompanije.

Broj Extra TV priključaka povećan je 1,4 odsto na 64,4 hiljada.

„Extra TV je zadržao lidersku poziciju na TV tržištu, sa 41 odsto udjela na kraju perioda“, navedeno je u saopštenju.

Broj korisnika mobilnog interneta povećan je 22 odsto na 124 hiljade.

Na kraju juna, korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 341 hiljadu SIM kartica, što je 0,7 odsto manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Broj pripejd SIM kartica smanjen je sedam odsto, dok je broj postpejd SIM kartica povećan tri odsto.

„Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu“, rekli su iz kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik