I Fitch smanjio izglede hrvatskog rejtinga na negativne

Bez autora
Aug 01 2015

Nakon što je to prije dva tjedna učinila agencija Standard & Poor’s, izglede hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnih u negativne smanjio je i Fitch za zaduživanje u stranoj u domaćoj valuti. Procjena dugoročnog rjetinga ostaje u spekulativnom razredu, ili tzv. smeću, na razini BB i BB+. Negativni izgledi znače da bi moglo doći do smanjenja rejtinga ukoliko dođe do eskalacije javnog duga, bilo zbog izostanka fiskalne konsolidacije ili slabijeg rasta BDP-a. Glavni razlozi zbog kojih je Fitch stavio Hrvatsku na silaznu putanju je taj što Vlada nije ispunila ciljeve oko proračunskog deficita, pa će on umjesto 3,5 posto BDP-a koliko je originalno planirano, ove godine iznositi 5,5 posto. U 2017. godini plan je bio da padne na 2,7 posto, ali Fitch u to ne vjeruje upozorava da su rezultati restrukturiranja državnih poduća ispod očekivanja”. Izbori koji se očekuju početkom 2016. također će zaustaviti konsolidaciju dok se ne formira nova Vlada.

I Fitch smanjio izglede hrvatskog rejtinga na negativneNakon što je to prije dva tjedna učinila agencija Standard & Poor’s, izglede hrvatskog kreditnog rejtinga iz stabilnih u negativne smanjio je i Fitch za zaduživanje u stranoj u domaćoj valuti.

Procjena dugoročnog rjetinga ostaje u spekulativnom razredu, ili tzv. smeću, na razini BB i BB+. Negativni izgledi znače da bi moglo doći do smanjenja rejtinga ukoliko dođe do eskalacije javnog duga, bilo zbog izostanka fiskalne konsolidacije ili slabijeg rasta BDP-a.

Glavni razlozi zbog kojih je Fitch stavio Hrvatsku na silaznu putanju je taj što Vlada nije ispunila ciljeve oko proračunskog deficita, pa će on umjesto 3,5 posto BDP-a koliko je originalno planirano, ove godine iznositi 5,5 posto. U 2017. godini plan je bio da padne na 2,7 posto, ali Fitch u to ne vjeruje upozorava da su rezultati restrukturiranja državnih poduća ispod očekivanja”. Izbori koji se očekuju početkom 2016. također će zaustaviti konsolidaciju dok se ne formira nova Vlada.

Fitch dodaje kako je javni dug dosegao 85 posto na kraju 2014., što je drugi najveći dug u kategoriji zemalja koje imaju rejting BB, a 2017. očekuje da će iznosti čak 94,4 posto BDP-a. Procjenjuje da će BDP ove godine rasti 0,5 posto, a iduće godine jedan posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik