U svojoj prvoj sezoni mladi poduzetnici uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice

Bez autora
Aug 01 2015

Četiri mlada hrvatska poduzetnika osnovala su četiri tvrtke i odlučili zajedno pokrenuti proizvodnju rajčica u Prelošćici, nedaleko Siska. U svojoj prvoj sezoni u staklenicima su uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice, što je pet posto ukupne hrvatske potrošnje. S plasmanom problema nemamo. Sve prodamo trgovačkim lancima u Hrvatskoj te nešto malo u inozemstvo. Problema s tržištem nemate ako imate veću proizvodnju, i ako možete ponuditi proizvode van njihove sezone, a što je osnovna prednost stakleničke proizvodnje, kazuje Zagrepčanin Domagoj Hruška, jedan od četiri partnera u projektu. A proizvodnja je potpuno automatizirana i prilagodljiva vremenskim uvjetima na pritisak tipke računala, ili putem aplikacije mobitela.

U svojoj prvoj sezoni mladi poduzetnici uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčiceČetiri mlada hrvatska poduzetnika osnovala su četiri tvrtke i odlučili zajedno pokrenuti proizvodnju rajčica u Prelošćici, nedaleko Siska.

U svojoj prvoj sezoni u staklenicima su uspjeli uzgojiti gotovo 1200 tona cherry, grapolo i beef rajčice, što je pet posto ukupne hrvatske potrošnje.

"S plasmanom problema nemamo. Sve prodamo trgovačkim lancima u Hrvatskoj te nešto malo u inozemstvo. Problema s tržištem nemate ako imate veću proizvodnju, i ako možete ponuditi proizvode van njihove sezone, a što je osnovna prednost stakleničke proizvodnje", kazuje Zagrepčanin Domagoj Hruška, jedan od četiri partnera u projektu. A proizvodnja je potpuno automatizirana i prilagodljiva vremenskim uvjetima na pritisak tipke računala, ili putem aplikacije mobitela.

Računalo samo mjeri temperaturu u i izvan staklenika, osjeti količinu kiše koja pada i sukladno tome upravlja sustavom navodnjavanja i grijanja. Za oprašivanje koriste bumbare koje kupuju u Nizozemskoj, a kao zaštitu od biljnih nametnika koriste prirodnu obranu – druge kukce koje nabavljaju po potrebi.

Sve to omogućava da se rajčice, koje sade na supstratu kamene vune, beru dva mjeseca nakon sadnje, i da se iste stabljike zatim, an tjednoj bazi, beru mjesecima, uz prosječni životni vijek jedne biljke od devet mjeseci. Time je postignut urod od 60 do 62 kilograma po kvadratnom metru, a berbe su od proljeća pa sve do Božića. Za sada je unutar 2,6 hektara staklenika u Prelošćici posao našlo 23-oje radnika, no u narednih godinu dana broj površine pod staklom će se gotovo udvostručiti, baš kao i proizvodnja.

"Sa 2,6 hektara ići ćemo an pet hektara do sredine iduće godine. Nakon toga nastavit ćemo ulaganja. Ukupno ćemo uložiti 40 milijuna kuna, od čega je oko 55 posto novca iz pretpristupnog programa Europske unije IPARD", kazuje Hruška. Razvijaju brend "Plodovi sunca" pod kojim će njihove rajčice u budućnosti biti prepoznatljive u trgovinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik