Svaka druga firma povećava investicije

Bez autora
Aug 01 2015

Ocjena privredne situacije u Bosni i Hercegovini od njemačkih i drugih investitora i ove godine je prilično skromna. Ipak, u pogledu sopstvenog poslovanja kompanije su dosta optimistične.Ovo proizilazi iz rezultata Privrednog istraživanja 2015. koje Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini sprovodi svake godine među članovima udruženja Wirtschaftsverein BiH, te drugim kompanijama sa njemačkim i domaćim kapitalom.

Svaka druga firma povećava investicijeOcjena privredne situacije u Bosni i Hercegovini od njemačkih i drugih investitora i ove godine je prilično skromna. Ipak, u pogledu sopstvenog poslovanja kompanije su dosta optimistične.

Ovo proizilazi iz rezultata Privrednog istraživanja 2015. koje Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini sprovodi svake godine među članovima udruženja Wirtschaftsverein BiH, te drugim kompanijama sa njemačkim i domaćim kapitalom.

Rast prometa

Opštu privrednu situaciju u BiH većina ispitanika još ocjenjuje lošom, a izgledi za budućnost su, međutim, manje pesimistični nego u prethodnoj godini. Kompanije su većinom zadovoljne sopstvenom poslovnom situacijom i očekuju porast prometa. Pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015.

U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovo ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal u zemlji, komplikovana javna uprava, poreski sistem i ustanove te politička i socijalna nestabilnost.

Velika većina ispitanih kompanija BiH i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u poređenju sa drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja. Ispitanici smatraju da bi bilo korisno i bitno sprovesti privredne reforme u administraciji te u oblastima poreskog i radnog prava.

Iako trenutno stanje privrede u BiH dvije trećine ispitanika ocjenjuje kao loše, u poređenju sa rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam. Opšte izglede za privredu u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22 posto ispitanika ocjenjuje kao bolje. U okviru prošlogodišnjeg istraživanja, samo tri posto kompanija je očekivalo poboljšanje opšte privredne situacije.

Kada je riječ o razvoju situacije u spostvenoj branši, 38 posto učesnika u istraživanju očekuje poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, što je procentualno najbolji rezultat od 2009. Skoro duplo više ispitanika u odnosu na prethodnu godinu sopstvenu poslovnu situaciju ocjenjuje kao dobru (34 posto u odnosu na 18 posto prošle godine), dok 64 posto kompanija u tekućoj godini očekuje poboljšanje poslovnog razvoja u odnosu na prethodnu godinu.

EU integracije

Ove pozitivne ocjene se reflektuju i na očekivani trend zapošljavanja kao i na planirane investicije. Tako 52 posto kompanija koje su učestvovale u istraživanju planira otvoriti nova radna mjesta. I ovo je najviši procenat od 2009. Poređenja radi, u prošlogodišnjem istraživanju 34 posto ispitanika je očekivalo povećanje broja uposlenika, dok je ta cifra u 2013. iznosila 28 posto. Svaka druga kompanija koja je učestvovala u istraživanju planira povećati investicije u odnosu na prethodnu godinu, dok 38 posto kompanija ne računa s promjenama.

Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za kompanije, pa tako 40 posto ispitanika računa sa povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015. Pritom je signifikantno da 88 posto svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim.

Skoro svi učesnici u istraživanju (98 posto) proces približavanja Evropskoj uniji smatraju važnim ili veoma važnim. Može se zaključiti da kompanije od procesa integracije BiH u EU očekuju bolji pristup stranim tržištima, a prije svega i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u BiH. Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su: nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplikovana administracija, stagnacija reformi, poreski i drugi nameti, postojanje korupcije te obrazovni sistem. Kao posebne prednosti istaknuti su povoljan geografski položaj za investitore, radna snaga te prirodni resursi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik