Česi zainteresovani za ulaganje u Foču: Za obnovu energane 50 miliona eura

Bez autora
Aug 01 2015

Češka kompanija Energo Prag zajedno sa opštinom Foča namjerava da aktivira pogon bivše energane u Industrijskoj zoni Brod i u ovaj projekat uloži 50 miliona eura. Revitalizacijom pogona energane Foča bi trajno riješila problem toplifikacije grada. Kako je kazao načelnik opštine Foča Radisav Mašić predstavnici češke kompanije pokazali su interesovanje za izgradnju kogenerativnog postrojenja toplane-termoelektrane revitalizacijom objekta Nova energana u Foči, koji je Vlada RS-a kupila u stečajnom postupku i prenijela u vlasništvo opštine, a razgovori o formiranju zajedničkog preduzeća češke kompanije i Opštine Foča se, prema njegovim riječima vode već pola godine. Mi ćemo formirati zajedničko preduzeće u Foči, a već u narednom periodu krenuće se sa radovima koji će, kako nam je rečeno, koštati 50 miliona eura, kazao je načelnik Mašić.

Česi zainteresovani za ulaganje u Foču: Za obnovu energane 50 miliona euraČeška kompanija Energo Prag zajedno sa opštinom Foča namjerava da aktivira pogon bivše energane u Industrijskoj zoni Brod i u ovaj projekat uloži 50 miliona eura.

Revitalizacijom pogona energane Foča bi trajno riješila problem toplifikacije grada.

Zajedničko preduzeće

Kako je za Oslobođenje kazao načelnik opštine Foča Radisav Mašić predstavnici češke kompanije pokazali su interesovanje za izgradnju kogenerativnog postrojenja toplane-termoelektrane revitalizacijom objekta Nova energana u Foči, koji je Vlada RS-a kupila u stečajnom postupku i prenijela u vlasništvo opštine, a razgovori o formiranju zajedničkog preduzeća češke kompanije i Opštine Foča se, prema njegovim riječima vode već pola godine.

"Mi ćemo formirati zajedničko preduzeće u Foči, a već u narednom periodu krenuće se sa radovima koji će, kako nam je rečeno, koštati 50 miliona eura", kazao je načelnik Mašić.

Prema njegovim riječima, prvo će se završiti svi neophodni administrativni poslovi, što bi trebalo biti završeno do kraja godine, da bi konkretni građevinski radovi mogli krenuti početkom naredne godine.

"U pitanju je velika investicija kojom bismo riješili toplifikaciju grada. Time bismo obezbijedili i paru neophodnu za pogone u Industrijskoj zoni Brod, a obezbijedili bismo i dio električne energije koja bi se plasirala u sistem Elektroprivrede RS-a", rekao je Mašić.

Osim što novim pogonom rješava pitanje budućnosti, toplifikaciju grada, Opština Foča u ovom projektu neće morati dodatno da investira.

"Što se tiče kapitala mi unosimo samo ono što imamo, a to je postojeći objekat, koji je rađen prije rata za industrijski kombinat Maglić i koji je u proteklom periodu devastiran, te zemljište na kojem se energana nalazi, tako da bi Česi donijeli novu opremu koja će se instalirati u energanu", kazao je Mašić dodajući kako je projektom predviđeno da radovi traju 24 mjeseca.

Toplifikacija Foče

Prvenstveni cilj obnove energane jeste toplifikacija Foče, ali će projekt pomoći i revitalizaciju Industrijske zone Brod u kojoj trenutno radi nekoliko manjih preduzeća.

- Proizvodnja u IZ Brod je usitnjena, a za njenu revitalizaciju i bolji rad potrebno je, prije svega, ukrupnjavanje proizvodnje, kazao je Mašić dodajući da je obnova energane prvi korak za obnovu proizvodnje u ovoj zoni.

Buduća toplana koristila bi isključivo domaće resurse, ugalj iz rudnika Miljevina i drvni otpad, a predstavnik češke kompanije Energo Prag Jaromir Zrniček je na sastanku u opštini Foča kazao da revitalizacija objekta energane ovom kraju donosi višestruku korist.

"Prije svega, gradu Foči, jer će omogućiti grijanje, zatim tehnološka iskorištavanja, proizvodnju struje", rekao je Zrniček.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik