Izgradnja mostarskog hotela: Raste Ruža, četiri puta veća

Bez autora
Aug 01 2015

U aprilu ove godine nastavljena je obnova poznatog hotela Ruža, smještenog u staroj jezgri Mostara. Prema riječima direktora gradnje hotela Esveda Dugalića, trenutno su u toku čisti građevinsko-zanatski radovi, definisani kroz armiranobetonske i zidarske radove. Grubi građevinski radovi trebali bi potrajati još mjesec. Fasada će uključiti kamenu, običnu - malter-fasadu, odnosno staklenu fasadu, rekao je Dugalić, upoznavši nas da će budući objekat biti uklopljen u dimenzije Starog grada, od čijih preostalih objekata u budućnosti svojim izgledom neće stršiti. Ružu će u budućnosti činiti pet blokova A, B, C, D i E. Objekat E je najmanji i bit će smješten na mjestu gdje se danas nalazi velika rupa odmah uz objekat, a on će se sastojati od mašinskih postrojenja.

Izgradnja mostarskog hotela: Raste Ruža, četiri puta većaU aprilu ove godine nastavljena je obnova poznatog hotela Ruža, smještenog u staroj jezgri Mostara.

Prema riječima direktora gradnje hotela Esveda Dugalića, trenutno su u toku čisti građevinsko-zanatski radovi, definisani kroz armiranobetonske i zidarske radove. Grubi građevinski radovi trebali bi potrajati još mjesec.

Tri fasade

- Fasada će uključiti kamenu, običnu - malter-fasadu, odnosno staklenu fasadu, rekao je Dugalić, upoznavši nas da će budući objekat biti uklopljen u dimenzije Starog grada, od čijih preostalih objekata u budućnosti svojim izgledom neće stršiti.

Ružu će u budućnosti činiti pet blokova A, B, C, D i E. Objekat E je najmanji i bit će smješten na mjestu gdje se danas nalazi velika rupa odmah uz objekat, a on će se sastojati od mašinskih postrojenja. Pristupni objekti će biti sadržani u bloku C. Sastojat će se od recepcije, restorana, uz spa-centar i sobe. Objekat A činit će samo prostorije za prenoćišta, uz otvoreni bazen. Objekat B će biti sačinjen od dvije stotine soba. U objektu D će biti niz kongresnih dvorana uz restoran.

- Riječ je o objektu koji će zadovoljiti sve potrebe poput najmodernijih, svjetskih hotela, dodao je Dugalić.

Obnova hotela Ruža započela je pet godina nakon završetka ratnih dejstava u Mostaru. Ugovor o izgradnji do danas je u sedam navrata bio aneksiran, a 2006. godine radovi su prekinuti nakon prijetnje UNESCO-a da će Stari grad i Stari most zbog hotela Ruža ukloniti sa popisa svjetske kulturne baštine. Pet godina kasnije uslovi za nastavak izgradnje su ipak stečeni, ali se na nastavak radova čekalo sve do aprila.

Investitor je prethodno konstatovao da je za završetak hotela potrebno oko 14 miliona maraka. Nakon zastoja član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović posredstvom vlade Republike Turske obezbijedio je investicije za završetak Ruže. Turska banka investitora je podržala sa 20 miliona eura.

- Oduševljen sam što je počela izgradnja hotela Ruža. Od hotela koji pamtimo od prije rata ovaj novi će biti četiri puta veći. Zaposlit će stotine radnika u Mostaru, te upotpuniti turističku ponudu ovog grada, rekao je prilikom nedavnog posjeta Mostaru Bakir Izetbegović, dodavši kako se u budućnosti itekako možemo osloniti na turske linije.

- Radovi se odvijaju željenim tokom, a projekat paralelno prati radove, pošto su uvijek kada je građevina u pitanju, prisutne određene adaptacije, s ciljem da objekat bude još bolji, rekao je vlasnik hotela Emir Kečo, dodavši da se svakodnevno održava kontakt sa predstavnicima Hiltona koji im kao najveći stručnjaci u hotelijerstvu svakodnevno daju nove ideje na temelju njihovih prethodnih iskustava.

Dio lanca Hilton

Hotel Ruža sagrađen je 1978. na mjestu nekada poznatog kafića Ruža. Bio je u to vrijeme najveći mostarski hotel. Rat je, ipak, bio koban i po sam hotel. Artiljerijskim djelovanjem HVO-a Ruža je u potpunosti uništena. Završetak izgradnje očekuje se do početka 2017. godine. Obnova hotela Ruža značit će nova 173 radna mjesta za građane Mostara.

Ruža će gotovo sigurno po završetku radova postati dio velikog lanca hotela Hilton, sa sjedištem u Turskoj.

- Predstavnici Hiltona smatraju da je ovo jedan od najboljih hotela koji su trenutno u izgradnji. U odnosu na nekadašnju Ružu, mislim da će ova biti puno bolja i tehnički savremenija, što je i normalno s obzirom na protok vremena od otvaranja one i ove Ruže. Važno je da se nova Ruža dobro uklapa u ambijent i nadam se da će to biti hotel 21. vijeka, dodao je Kečo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik