Promet na “Produktnoj berzi” utrostručen

Bez autora
Aug 01 2015

Intenzivno trgovanje žitaricama, posebno pšenicom, rezultiralo je time da je, tokom poslednje nedelje jula, promet na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, utrostručen, u odnosu na prethodnu nedelju. Prometovano je ukupno 3.735.010 kilograma primarnih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti 77.740.506,00 dinara. Pšenica apsolutno dominira u strukturi ukupnog prošlonedeljnog berzanskog prometa, sa učešćem od blizu 80 odsto, odnosno registrovanim prometom na ovom tržišnom segmentu od 2.850 tona. Cenovna analiza pokazuje da se trend plaćanja hlebnog zrna po kvalietenim grupama, koji je bio zastupljen i u trgovanju prošlogodišnjim rodom, tokom cele kalendarske godine, nastavlja.

Promet na “Produktnoj berzi” utrostručenIntenzivno trgovanje žitaricama, posebno pšenicom, rezultiralo je time da je, tokom poslednje nedelje jula, promet na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, utrostručen, u odnosu na prethodnu nedelju. Prometovano je ukupno 3.735.010 kilograma primarnih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti 77.740.506,00 dinara.

Pšenica apsolutno dominira u strukturi ukupnog prošlonedeljnog berzanskog prometa, sa učešćem od blizu 80 odsto, odnosno registrovanim prometom na ovom tržišnom segmentu od 2.850 tona. Cenovna analiza pokazuje da se trend plaćanja hlebnog zrna po kvalietenim grupama, koji je bio zastupljen i u trgovanju prošlogodišnjim rodom, tokom cele kalendarske godine, nastavlja. Ukoliko prodavac poseduje analizu koja nedvosmisleno ukazuje da parametri pšenice  zadovoljavaju  kriterijume izvoznog kvaliteta, za istu se tražilo od 18,00 do 18,50 dinara za kilogram, bez PDV-a. Međutim aktuelna situacija vezana za nizak vodostaj Dunava, koji znatno utiče na blokadu izvoznih aktivnosti, trenutno rezultira nezainteresovanošću na strani tražnje, za pomenute ponude. Time ne čudi činjenica da je prometovana samo pšenica koja zadovoljava minimalne uslove standarda kvaliteta, namenjena uglavnom domaćim potrebama i to po ceni od 19,47 dinara za kilogram, sa PDV-om (17,70 dinara za kilogram, bez PDV-a), što je za neznatnih 0,78 odsto niže nego prethodne nedelje.

Na tržištu kukuruza, potpuno suprotna situacija. Već početak nedelje nagoveštavao je dalji rast cene žutog zrna, koja je sredinom nedelje dostigla po pojedinačnim poslovima nivo od 19,50 dinara za kilogram, bez PDV-a, što nominalno predstavlja apsolutni cenovni rekord na domaćem tržištu u protekle dve godine. Ipak, od sredine nedelje, naglo jenjava interesovanje kupaca, u toj meri da na kraju nedelje isti nisu afirmativno reagovali ni na ponude od 18,50 dinara za kilogram, bez PDV-a. U okviru istrgovanih 700 tona kukuruza ponderisana nedeljna cena od 21,10 dinara za kilogram, sa PDV-om (19,18 dinara za kilogram, bez PDV-a) za čitavih 8,67 odsto viša je nego prethodne nedelje, ali uz bitnu napomenu o izraženom silaznom cenovnom trendu tokom nedelje.

Na osnovu 4 zaključena berzanska ugovora kupoprodaje soje u zrnu i ukupno registrovanog prometa od 160 tona po prosečnoj ceni od 44,33 dinara za kilogram, sa PDV-om (40,30 dinara za kilogram, bez PDV-a), može se konstatovati da je prošlonedeljni rast cena na ovom tržištu zaustavljen, što potvrđuje ne samo ovonedeljni minimalni pad prosečne cene od 1,04 odsto, nego i  izražen silazni cenovni trend tokom nedelje. Početkom nedelje, sojom se trgovalo po ceni od 41,30 dinara za kilogram, bez PDV-a, a krajem nedelje po ceni od samo 39,00 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Od ostalih artikala prometovano je još samo pšenično stočno brašno i to u minimalnoj količini od 25 tona, po ceni od 15,60 dinara za kilogram, sa PDV-om (13,00 dinara za kilogram, bez PDV-a), uz klauzulu frankiranja robe kupcu.

Skok cene kukuruza, “doveo” je indeksnu vrednost PRODEX-a, na “Produktnoj berzi” do nivoa od 214,18 indeksnih poena, što je za 2,76 indeksnih poena više nego prethodne nedelje, uz podatak da je u sredu 28. jula 2015. godine, kada je i cena kukuruza dostigla svoj maksimum, registrovana vrednost PRODEX-a, od 215,43 indeksnih poena, predstavljala rekord, kada je u pitanju vrednost ovog berzanskog indeksa, u prehodnih godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik