Otvoren granični prelaz Horgoš–Reske I

Bez autora
Aug 02 2015

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto svečano su danas otvorili drumski granični prelaz Horgoš–Reske I između Srbije i Mađarske. Dačić je tom prilikom ukazao na to da je bilo dosta problema da se ovaj prelaz vrati u funkciju, imajući u vidu to da je zatvaranjem prelaza pre šest godina bila razmontirana i njegova infrastruktura. On je ocenio da njegovo ponovno otvaranje predstavlja primer dobre saradnje dveju zemalja, bez obzira na problem migranata sa kojim se one suočavaju, kao i na podizanje ograde na koju Srbija ne gleda blagonaklono, ali ima razumevanja za taj potez. Prvi potpredsednik Vlade je konstatovao da migranti u Srbiju dolaze iz zemalja EU sa namerom da opet pređu u zemlje EU, i podsetio na to da je u našoj zemlji 2008. godine bilo stotinu zahteva za azil, a da je od početka ove godine do danas podneto približno 60.000 takvih zahteva, što predstavlja veliku razliku.

Otvoren granični prelaz Horgoš–Reske IPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto svečano su danas otvorili drumski granični prelaz Horgoš–Reske I između Srbije i Mađarske.

Dačić je tom prilikom ukazao na to da je bilo dosta problema da se ovaj prelaz vrati u funkciju, imajući u vidu to da je zatvaranjem prelaza pre šest godina bila razmontirana i njegova infrastruktura.

On je ocenio da njegovo ponovno otvaranje predstavlja primer dobre saradnje dveju zemalja, bez obzira na problem migranata sa kojim se one suočavaju, kao i na podizanje ograde na koju Srbija ne gleda blagonaklono, ali ima razumevanja za taj potez.

Prvi potpredsednik Vlade je konstatovao da migranti u Srbiju dolaze iz zemalja EU sa namerom da opet pređu u zemlje EU, i podsetio na to da je u našoj zemlji 2008. godine bilo stotinu zahteva za azil, a da je od početka ove godine do danas podneto približno 60.000 takvih zahteva, što predstavlja veliku razliku.

Otvaranje ovog prelaza pokazuje da razvijamo naše odnose koji su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, poručio je Dačić i dodao da je to urađeno zahvaljujući naporima dveju država u rešavanju problema iz prošlosti i okretanju ka budućnosti.

Srbija i Mađarska, kako je istakao, rade na realizaciji strateški važnih projekata u oblasti ekonomije, ali i projekata od regionalnog i evropskog značaja, među kojima je i revitalizacija pruge Beograd–Budimpešta.

On je ukazao na to da se obe zemlje suočavaju sa potencijalnim energetskim problemom, s obzirom na to da i jedna i druga mogu ostati bez snabdevanja gasom ukoliko se nastave sukobi Rusije i Ukrajine, a one ne obezbede alternativno snabdevanje.

Dačić je poželeo da Srbija i Mađarska brzo dođu u situaciju da im više ne budu potrebne ni ograde, ni granični prelazi, ni granična policija, uz ocenu da put do Brisela vodi preko regionalne saradnje.

Stari granični prelaz Horgoš biće u funkciji danas od 15 časova. Nakon šest godina, ovaj prelaz biće otvoren isključivo za putnički promet i radiće svakog dana od 7 do 19 časova.

Njegovim otvaranjem za vreme velikih gužvi biće smanjen pritisak na ostale granične prelaze ka Mađarskoj.

Otvaranje ovog prelaza predviđeno je sporazumom dveju država iz 2012. godine, na osnovu kojeg je pre nekoliko godina otvoren prelaz Bački Vinogradi–Ašothalom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik