Od korisnika do vlasnika državnih nekretnina

Bez autora
Aug 02 2015

Posle usvajanja Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije, oni koji koriste državnu imovinu imaće pravo da je kupe po tržišnoj ceni. Pravo na kupovinu imaju oni koji zakupljuju te prostore, pod uslovom da su uredne platiše i da su ugovore o zakupu zaključili pre 1. januara 2015. godine. Država prodaje stanove, stambene objekte, garaže i poslovne prostore koji joj nisu potrebni. Nekretnine će se prodavati svuda po Srbiji, a najviše u Beogradu. Iz "Mreže za restituciju" zameraju što je zakon donet bez konsultacija i javne rasprave. Ko su isključivi korisnici i ko će biti ti jedini mogući kupci kojima će se dati prilika da otkupe nekretnine, ne po tržišnoj ceni nego daleko daleko ispod tržišne cene, a po procenama koje će praviti Poreska uprava ili uprave prihoda, a koje znamo da mogu da budu daleko daleko ispod tržišne cene, kaže Mile Antić iz "Mreže za restituciju".

Od korisnika do vlasnika državnih nekretninaPosle usvajanja Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije, oni koji koriste državnu imovinu imaće pravo da je kupe po tržišnoj ceni. Pravo na kupovinu imaju oni koji zakupljuju te prostore, pod uslovom da su uredne platiše i da su ugovore o zakupu zaključili pre 1. januara 2015. godine.

Država prodaje stanove, stambene objekte, garaže i poslovne prostore koji joj nisu potrebni. Nekretnine će se prodavati svuda po Srbiji, a najviše u Beogradu.

Iz "Mreže za restituciju" zameraju što je zakon donet bez konsultacija i javne rasprave.

"Ko su isključivi korisnici i ko će biti ti jedini mogući kupci kojima će se dati prilika da otkupe nekretnine, ne po tržišnoj ceni nego daleko daleko ispod tržišne cene, a po procenama koje će praviti Poreska uprava ili uprave prihoda, a koje znamo da mogu da budu daleko daleko ispod tržišne cene", kaže Mile Antić iz "Mreže za restituciju".

U Ministarstvu finansija očekuju da će se prodajom državnih nepokretnosti prihodovati oko 30 do 40 miliona evra. Novac, kažu, neće ići u tekuću potrošnju.

"Ova sredstva su opšti prihod budžeta i, prema tome, moći će da se koriste za sve. Mi smo opredelili da ćemo ih trošiti samo za strateške kapitalne rashode. Pošto je ovo jednokratni prihod, ne bi bilo korektno da se troši na bilo šta što nije jednokratan rashod", kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Zakon predviđa i umanjenje cene za one zakupce koji su ulagali u nekretnine koje koriste. Iznos umanjenja ne može da pređe četvrtinu tržišne vrednosti.

"U roku od 30 dana zakupci se mogu prijaviti za otkup. Direkcija za imovinu zatim, zajedno sa Agencijom za restituciju, proverava da li su ovi objekti predmet restitucije. Ukoliko nisu, Poreska uprava daje procenu vrednosti po kvadratnom metru i zatim Direkcija zaključuje ugovor i u roku od 30 dana se plaća celokupna cena", kaže direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

Predmet prodaje nisu zadužbine i legati, niti zgrade koje su u postupku restitucije, kao ni i one koje se koriste za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava stranih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik