Šta je potrebno za pokretanje uspešnog biznisa

Bez autora
Aug 02 2015

Nacionalna služba za zapošljavanje obezbeđuje po 160.000 dinara bespovratnih sredstava za nezaposlene koji žele da počnu sopstveni posao. Uz izdvajanja lokalnih samouprava, iz republičkog budžeta je za njih, uključujući i subvencije za invalide, obezbeđeno oko četiri milijarde dinara.Interesovanje budućih preduzetnika je veliko, sredstva pojedinačno i nisu, a efekti pokazuju da i najbolja ideja i biznis plan mogu da propadnu uprkos podršci, ukoliko proizvod nije održiv na tržištu.

Šta je potrebno za pokretanje uspešnog biznisaNacionalna služba za zapošljavanje obezbeđuje po 160.000 dinara bespovratnih sredstava za nezaposlene koji žele da počnu sopstveni posao. Uz izdvajanja lokalnih samouprava, iz republičkog budžeta je za njih, uključujući i subvencije za invalide, obezbeđeno oko četiri milijarde dinara.

Interesovanje budućih preduzetnika je veliko, sredstva pojedinačno i nisu, a efekti pokazuju da i najbolja ideja i biznis plan mogu da propadnu uprkos podršci, ukoliko proizvod nije održiv na tržištu.

Prvi hostel Užice je dobilo pre dve godine, zahvaljujući jednoj preduzetničkoj ideji potpomognutoj upravo subvencijom Nacionalne službe za zapošljavanje. Od tada, iako se ideja potvrdila kao održiva na tržištu, ništa nije bilo lako.

"U ovakvim uslovima je, bukvalno, nemoguće zaposliti bilo koga, a što je najgore, najteže je upravo i preživeti u prve dve godine", kaže Marko Ristovski, vlasnik "Eko hostel Republik".

Subvencijom od 160.000 dinara preduzetnik dobija ohrabrenje za pokušaj – do uspeha mu treba još mnogo, a država novac koji će joj se sigurno vratiti – kroz doprinose tokom ugovorne obaveze, i smanjenje broja na listi nezaposlenih.

Rizik je, dakle, na strani preduzetnika.

"Uzeo sam sredstva, ali nisu bila dovoljna za nastavak... Mislim da je i konkurencija na tržištu bila velika, puno se ljudi bavi tim poslom, dažbine su velike...", kaže korisnik subvencije Dragan Janjić.

Direktor Regionalne razvojne agencije "Užice" Slavko Lukić kaže da i u najrazvijenijim zemljama EU, Amerike i Japana, prve godine, smrtnost novootvorenih preduzeća prelazi čak 90 odsto.

"Važno je napraviti tu analizu – da li se investicija ili ulaganje, ako je manje, isplati, ili ne isplati i koji su to troškovi, koje možda onaj koji počinje ne vidi, a koji ga čekaju već drugog dana kada otvori", navodi Lukić.

Na području užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje opstane oko dve trećine novonastalih firmi, što je bolje od republičkog proseka. Gase se, recimo, knjigovodstvene i agencije za edukativne usluge, a opstaju, najpre, zanatlije.

"Oni imaju održivost na tržištu i nakon isteka ugovorne obaveze, tj. nakon isteka 12 meseci, a uslov opstanka na tržištu je dobra poslovna ideja i konkurentnost na tržištu", kaže direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu Zorica Milošević.

Preduzetničke inicijative u Srbiji, istina je, valja temeljiti na istraženim i dobro procenjenim šansama na tržištu, ali bi država, smatraju preduzetnici, poreskim olakšicama, pogotovo u prvoj, toj najrizičnijoj godini, znatno osnažila firme u nastajanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik