Onlajn fiskalne kase – rešenje za sivu ekonomiju?

Bez autora
Aug 02 2015

Samo 38,7 odsto firmi u Srbiji izdaje fiskalne račune, a gotovo polovina fiskalnih kasa nikada ne šalje izveštaj o transakcijama Poreskoj upravi, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.Zarad lakšeg suzbijanja sive ekonomije, NALED predlaže uvođenje onlajn fiskalnih kasa i fiskalizaciju za većinu uslužnih delatnosti. Trošak za kompanije iznosio bi, ako bi se uvele onlajn fiskalne kase, nekoliko desetina evra, ali bi bolja kontrola izdavanja računa povećala budžetske prihode.

Onlajn fiskalne kase – rešenje za sivu ekonomiju?Samo 38,7 odsto firmi u Srbiji izdaje fiskalne račune, a gotovo polovina fiskalnih kasa nikada ne šalje izveštaj o transakcijama Poreskoj upravi, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Zarad lakšeg suzbijanja sive ekonomije, NALED predlaže uvođenje onlajn fiskalnih kasa i fiskalizaciju za većinu uslužnih delatnosti.

Trošak za kompanije iznosio bi, ako bi se uvele onlajn fiskalne kase, nekoliko desetina evra, ali bi bolja kontrola izdavanja računa povećala budžetske prihode.

Ne bi bilo potrebno servisiranje kasa, štampanje i čuvanje duplih kopija fiskalnih isečaka, a za pristup kasama dovoljna je samo jedna internet veza. Poreznici bi mogli da prate promet u realnom vremenu.

Ivan Radak iz NALED-a kaže da to znači da poreski inspektor nenajavljeno u svakom trenutku može da dođe ispred firme, da prati ulazak i izlazak ljudi i da na svom laptopu vidi da li se izdaju računi.

"Uđe u radnju, proveri stanje u kasi i na taj način utvrdi da li je sve poštovano. Dodatni benefit je za inspekciju rada što samo prijavljeni radnik može da izdaje račune preko onlajn fiskalne kase i na taj način će oni kontrolisati prijavljivanje radnika", kaže Ivan Radak.

U Srbiji sada radi više od 190.000 fiskalnih kasa, a zbog zastarelih tehnoloških rešenja poreznici, daljinski, svakoj mogu da pristupe u proseku jednom u dve nedelje.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da se slažu sa uvođenjem fiskalnih kasa, ali se ne slažu sa uvođenjem dodatnih tehnoloških elemenata koji bi imali direktnu vezu fiskalnih kasa sa Poreskom upravom.

"Smatramo da je slična stvar već postojala, međutim, nije bila dovoljno primenjena i predstavlja samo jedan izuzetno veliki trošak, naročito za one male privrednike", kaže Atanacković.

U Ministarstvu finansija razmišljaju o prelasku na novi sistem.

"Ministarstvo finansija formiralo je radnu grupu koja bi trebalo da obrazloži dobre i loše strane uvođenja onlajn fiskalnih kasa, uključujući i to da takvo rešenje ne dovede do dodatnih troškova poslovanja obveznika, ali sa osnovnim ciljem – koje rešenje je efikasnije", saopštavaju iz tog ministarstva.

Ukoliko se nadležni odluče za uvođenje onlajn fiskalnih kasa biće potrebno menjati propise i podzakonska akta. Od kako je Hrvatska uvela onlajn fiskalne kase, znatno je povećana naplata poreza.

I u Sloveniji razmišljaju o prelasku na taj sistem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik