Srbija hvata korak s uspešnim zemljama

Bez autora
Aug 02 2015

Povoljniji rezultati u 2015. nagoveštavaju da bi Srbija mogla da uhvati korak sa uspešnijim zemljama u narednim godinama. Ovako u svom junskom izveštaju Fiskalni savet ocenjuje dosadašnje reforme, ali uz upozorenje da je odluku da se plate i penzije povećaju do kraja godine preuranjena i pored pozitivnih ekonomskih pokazatelja.Povoljna fiskalna kretanja u prvih šest meseci ukazuju na to da će ovogodišnji deficit izvesno biti manji od planiranog od 5,9 odsto BDP-a i po svoj prilici će iznositi oko 3,5 odsto BDP-a. Srbija, međutim, treba da nastavi sa merama štednje. Početni uspeh u fiskalnoj konsolidaciji ne treba da bude povod za prerano odustajanje od najvažnijih mera - navedeno je u izveštaju Saveta.

Srbija hvata korak s uspešnim zemljamaPovoljniji rezultati u 2015. nagoveštavaju da bi Srbija mogla da uhvati korak sa uspešnijim zemljama u narednim godinama.

Ovako u svom junskom izveštaju Fiskalni savet ocenjuje dosadašnje reforme, ali uz upozorenje da je odluku da se plate i penzije povećaju do kraja godine preuranjena i pored pozitivnih ekonomskih pokazatelja.

- Povoljna fiskalna kretanja u prvih šest meseci ukazuju na to da će ovogodišnji deficit izvesno biti manji od planiranog od 5,9 odsto BDP-a i po svoj prilici će iznositi oko 3,5 odsto BDP-a. Srbija, međutim, treba da nastavi sa merama štednje. Početni uspeh u fiskalnoj konsolidaciji ne treba da bude povod za prerano odustajanje od najvažnijih mera - navedeno je u izveštaju Saveta.

Bolja naplata prihoda usled suzbijanja sive ekonomije glavni je razlog za osetno manji deficit u ovoj godini.

- Efikasnija naplata prihoda od akciza, PDV-a i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje doprinela je smanjenju deficita u prvoj polovini godine za oko 15 milijardi dinara i to je mera stvarnog napretka - navodi se u izveštaju. Fiskalni savet u julu očekuje blago povećanje javnog duga, do 100 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik