RFZO: Kasni onlajn razmena podataka o plaćenim doprinosima

Bez autora
Aug 02 2015

Još nema uslova za elektronsku proveru podataka o uplaćenim doprinosima za socijalno osiguranje i staž, navode u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i dodaju da će poslodavci stoga i dalje morati da pribavljaju potvrde i uverenja i da koriste papirnu dokumentaciju.Ovo će, naime, biti prevaziđeno tek kad se uspostavi elektronska razmena podataka o plaćenom doprinosu između Poreske uprave i Centralnog registra, a što za sada nije omogućeno, saopštio je danas RFZO.

RFZO: Kasni onlajn razmena podataka o plaćenim doprinosimaJošš nema uslova za elektronsku proveru podataka o uplaćenim doprinosima za socijalno osiguranje i staž, navode u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i dodaju da će poslodavci stoga i dalje morati da pribavljaju potvrde i uverenja i da koriste papirnu dokumentaciju.

Ovo će, naime, biti prevaziđeno tek kad se uspostavi elektronska razmena podataka o plaćenom doprinosu između Poreske uprave i Centralnog registra, a što za sada nije omogućeno, saopštio je danas RFZO.

Oni objašnjavaju da upravo Centralni registar treba da omogući elektronsku proveru uplaćenih doprinosa i staža osiguranja, a ne Republički fond, saopšteno je iz RFZO, a u odgovoru na optužbe da ta institucija ne želi da sarađuje sa Centralnim registrom.

U RFZO podsećaju da je bilo najavljivano da će onlajn režim rada Poreske uprave i Centralnog registra biti uspostavljen uvođenjem jedinstvenog uplatnog računa javnih prihoda, što, dodaju, nije realizovano, te je Centralni registar pomerio taj rok na septembar 2015. godine.

A da bi se pravnih subjekatima olakšala ta obaveza i smanjilo nepotrebno guibljenje vremena na šalterima za obavezno socijalno osiguranje i Poreske uprave, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja bi morao kompletno da proradi, navodi se u saopštenju.

Iz RFZO porucuju i da je neophodno informatičko povezivanje i razmena podataka Poreske uprave i Centralnog registra u delu koji se odnosi na dodatnu kontrolu naplate doprinosa po pojedincu, kao što bi trebalo stvoriti uslove da Centralni registar dostavlja podatke o plaćenim doprinosima filijalama za obavezno socijalno osiguranje ili pristup navedenim podacima.

"Centralni registar još nije omogućio organizacijama za obavezno socijalno osiguranje korišćenje podataka iz jedinstvene baze, te nisu stvoreni uslovi za elektronsku proveru uplaćenih doprinosa i staža osiguranja. Navedeni zadatak je u nadležnosti Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i na njegovo rešavanje ne može da utiče Republički fond", navodi se u saopštenju.

Za obavljanje tog posla inije potrebna izmena propisa iz nadležnosti Republičkog fonda, zaključuje se u saopštenju.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ocenila je ranije u svom izveštaju da institucije, poput Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ili Poreske uprave, nerado sarađuju s Centralnim registrom, pa on postaje kontraproduktivan, umesto da privredi omogući manju papirologiju prilikom prijavljivanja radnika i uplate poreza i doprinosa.

Zato je ocena NALED-a da nema vidljivih rezultata, da su poboljšanja gotovo neznatna, te se može smatrati da Centralni registar još nije postigao cilj zbog kojeg je osnovan, a to je uvođenje jednostavnijih procedura i smanjenje troškova za privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik