Opština Istočno Novo Sarajevo u minusu 325.000 KM

Bez autora
Aug 03 2015

Opština Istočno Novo Sarajevo dobila je negativno mišljenje od revizora, nakon što je utvrđeno da su prošlu godinu završili sa nepokrivenim deficitom od 325.000 maraka i da krediti i subvencije nisu potrošeni u skladu sa pravilima. Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja Istočnog Novog Sarajeva analizirala poslovanje ne samo opštine već i javnih ustanova koje se finansiraju iz budžeta. Revizijom je utvrđeno da iskazani podaci u finansijskim izvještajima ne predstavljaju finansijsko stanje, uspješnost i novčane tokove te da finansijski izvještaji Javne ustanove Sportsko-rekreativnog centra "Slavija" nisu obuhvaćeni izvještajima za korisnike budžeta opštine, što nije u skladu sa postojećim pravilnicima. Zbog toga su, između ostalog, za finansijsko poslovanje dobili negativno mišljenje.

Opština Istočno Novo Sarajevo u minusu 325.000 KMOpština Istočno Novo Sarajevo dobila je negativno mišljenje od revizora, nakon što je utvrđeno da su prošlu godinu završili sa nepokrivenim deficitom od 325.000 maraka i da krediti i subvencije nisu potrošeni u skladu sa pravilima.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je u izvještaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja Istočnog Novog Sarajeva analizirala poslovanje ne samo opštine već i javnih ustanova koje se finansiraju iz budžeta.

Revizijom je utvrđeno da iskazani podaci u finansijskim izvještajima ne predstavljaju finansijsko stanje, uspješnost i novčane tokove te da finansijski izvještaji Javne ustanove Sportsko-rekreativnog centra "Slavija" nisu obuhvaćeni izvještajima za korisnike budžeta opštine, što nije u skladu sa postojećim pravilnicima. Zbog toga su, između ostalog, za finansijsko poslovanje dobili negativno mišljenje.

Nadležni u opštini su, kako je navedeno u izvještaju revizora, stvarali obaveze iznad nivoa raspoloživih sredstava, što nije u skladu sa zakonom.

- Budžetski prihodi i primici iskazani su u iznosu od 6,80 miliona KM, a budžetski rashodi i izdaci u iznosu od 7,13 miliona KM, pa je ostvaren nepokriveni deficit tekućeg perioda od 325.328 maraka - navedeno je u izvještaju.

Prihodi su, kako je navedeno u izvještaju, potcijenjeni za 122.958 KM, a rashodi za 117.686 KM, a revizori su utvrdili odstupanja u vrijednosti i na drugim stavkama.

Opština je u dijelu koji se odnosi na usklađenost poslovanja sa propisima dobila mišljenje sa rezervom. Zamjereno im je i to što su "cijepali" pojedine nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, ali i to što kredit nisu koristili kako je trebalo.

- Kredit od 237.086 KM opština nije koristila u skladu sa definisanim namjenama i skupštinskom odlukom o kreditnom zaduženju - navedeno je u izvještaju.

Revizori su konstatovali i da je opština osnovala komunalno preduzeće "Rad" a. d., ali odlukom o osnivanju nije povjerila obavljanje komunalne djelatnosti navedenom preduzeću, što nije u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

- Ni podjela subvencija nije bila u skladu sa Programom podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede, jer nisu definisani kriterijumi raspodjele na odgovarajući način, jedan broj zahtjeva za subvencije nije na odgovarajući način popunjen, a priložena dokumentacija nije adekvatna. Zapisnike o monitoringu dodijeljenog novca potpisala su dva umjesto pet članova komisije - naveli su revizori. Načelnik opštine Ljubiša Ćosić kazao je da će ispoštovati preporuke koje su dobili od revizije, ali i da stanje nije toliko loše kao što pokazuju nalazi.

- Imali smo grešaka prilikom knjiženja, što je uticalo i na krajnji rezultat, ali ćemo ih ispraviti. Kada je riječ o deficitu, on je najmanji u posljednjih nekoliko godina i nastojaćemo da u idućem periodu dođemo u plus - rekao je Ćosić.s

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik