Dobra infrastruktura omogućava privredni razvoj Srbije

Bez autora
Aug 03 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će ove godine u Srbiji biti otvoreno 86 kilometara autoputa i obnovljeno više od 120 kilometara puteva u zemlji. Mihajlović je rekla, tokom obilaska radova u ulici Vase Albanca koja je deo državnog puta u Svrljigu, da će u plan za sledeću godinu ući i gradnja puta od Svrljiga do Babinog Zuba što je neophodno za razvoj tog dela Srbije i turizma. Ona je napomenula da će za nekoliko dana biti završeni radovi na proširenju ulice Vase Albanca i naglasila da je za razvoj turizma na Babinom Zubu važno da se uradi i put od Svrljiga. Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navela da se na Koridoru 10 radi brže nego prethodnih godina i da se trenutno gradi 10 puta više u Srbiji nego 2012. godine.

Dobra infrastruktura omogućava privredni razvoj SrbijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će ove godine u Srbiji biti otvoreno 86 kilometara autoputa i obnovljeno više od 120 kilometara puteva u zemlji.

Mihajlović je rekla, tokom obilaska radova u ulici Vase Albanca koja je deo državnog puta u Svrljigu, da će u plan za sledeću godinu ući i gradnja puta od Svrljiga do Babinog Zuba što je neophodno za razvoj tog dela Srbije i turizma.

Ona je napomenula da će za nekoliko dana biti završeni radovi na proširenju ulice Vase Albanca i naglasila da je za razvoj turizma na Babinom Zubu važno da se uradi i put od Svrljiga.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je navela da se na Koridoru 10 radi brže nego prethodnih godina i da se trenutno gradi 10 puta više u Srbiji nego 2012. godine.

Mihajlović je podsetila da će u narednom periodu biti realizovan program obnove 1.100 kilometara puteva širom Srbije zahvaljujući kreditima Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i iz republičkog budžeta u ukupnoj vrednosti od 400 miliona evra.

Tokom posete Knjaževcu, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, upozorila je da su žene u Srbiji za isti posao 30 odsto manje plaćene od muškaraca, i poručila da će to telo Vlade Srbije nastaviti da radi na ekonomskom osnaživanju žena i njihovom većem uključivanju u politički život.

Mihajlović je tokom obilaska fabrike za proizvodnju štikli i donjih delova obuće "Plastomet" u Knjaževcu, čiji je vlasnik Lalica Gligorijević, istakla kako je to retkost u Srbiji, s obzirom da su obično vlasnici preduzeća muškarci.

Zato sam danas ovde da ih podržim i kažem da ćemo kao Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost da im pružimo podršku koliko god je to moguće, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je "Plastomet" počeo da radi pre 25 godina sa svega dvoje - troje zaposlenih, dok ih danas ima 32 i čestitala vlasnici Lalici Gligorijević na ogromnom trudu i uspehu.

Potpredsednik Vlade je ukazala da Srbija ide napred po pitanju rodne ravnopravnosti, ali da svi moraju da se uključe u taj proces.

Takođe, Mihajlović je podsetila da Vlada Srbije sprovodi programe za žensko preduzetništvo sa Privrednom komorom Srbije (PKS), čiji je predsednik član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kao i sa Fondom za razvoj Republike Srbije, u kojem postoji poseban odsek za žensko preduzetništvo.

Moramo žene ekonomski da osnažimo, kao što je važno i da ih više uključimo u politički život, poručila je Mihajlović.

Vlasnica "Plastometa" Lalica Gligorijevć je istakla kako joj mnogo znače podrška države i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavila je prilikom posete Sokobanji, da će sledeće godine biti obnovljen put koji povezuje Sokobanju sa Knjaževcem i Zaječarom.

Ona je rekla da je ta banja veliki turistički potencijal koja može mnogo više da se iskoristi, ali da je za to potreban dobar put, kako bi do nje moglo brže da se dođe.

Moj zadatak je da obezbedim kvalitetnu infrastrukturu i puteve, kao i da postojeći putevi budu rehabilitovani da bi turisti mogli da dođu do mesta poput Sokobanje koja je prelepa, navela je Mihajlović i dodala da će ove godine biti završena obnova jednog dela puta, a da će u 2016. godini biti obnovljen potez prema Knjaževcu i Zaječaru.

Mihajlović je istakla da kroz Srbiju trenutno ide mnogo više vozila autoputem i da ćemo imati za oko milion više vozila u ovoj godini na autoputu nego u 2014. godini.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je podsetila da Koridor 10 treba da bude završen do kraja 2016. godine i da ćemo tada moći da ostvarimo mnogo veće prihode od tranzita i povećanja broja putnika.

Srbija mora da ima dobru infrastrukturu da bi mogla privredno da se razvija, poručila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik