Privatizacija lek za PKB?

Bez autora
Aug 03 2015

Javni poziv za privatizaciju dela imovine "Poljoprivrednog kombinata Beograd" biće polovinom septembra, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prodaje se deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond, a cilj je da se poboljša proizvodnja u PKB-u. Protivi se opozicija i deo stručne javnosti. Da li se prodajom dela imovine PKB-a, Beograd odriče fabrike hrane ili je privatizacija najbolji lek za poljoprivredni kombinat koji, kako ističe gradonačelnik, iz meseca u mesec beleži minus. U Gradu nemaju dilemu. Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević kaže da će se privatizacijom dela poljoprivrednog zemljišta obezbediti efikasnija poljoprivredna proizvodnja jer će se tražiti strateški partner kojem delatnost jeste poljoprivredna proizvodnja i koji će povećati prinose na tom poljoprivrednom zemljištu. Mršavim argumentima brani se odluka koja ugrožava snabdevanje Beograda zdravom hranom, protive se u opoziciji.

Privatizacija lek za PKB?Javni poziv za privatizaciju dela imovine "Poljoprivrednog kombinata Beograd" biće polovinom septembra, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prodaje se deo poljoprivrednog zemljišta i stočni fond, a cilj je da se poboljša proizvodnja u PKB-u. Protivi se opozicija i deo stručne javnosti.

Da li se prodajom dela imovine PKB-a, Beograd odriče fabrike hrane ili je privatizacija najbolji lek za poljoprivredni kombinat koji, kako ističe gradonačelnik, iz meseca u mesec beleži minus. U Gradu nemaju dilemu.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević kaže da će se privatizacijom dela poljoprivrednog zemljišta obezbediti efikasnija poljoprivredna proizvodnja jer će se tražiti strateški partner kojem delatnost jeste poljoprivredna proizvodnja i koji će povećati prinose na tom poljoprivrednom zemljištu.

Mršavim argumentima brani se odluka koja ugrožava snabdevanje Beograda zdravom hranom, protive se u opoziciji.

"Zbog čega neko sada želi da proda PKB i jedan od najatraktivnijih delova Beograda, posebno posle izgradnje mosta Zemun–Borča, što apsolutno baca senku na ceo proces. DS smatra da je u pitanju pretvaranje poljoprivrednog u gradsko-građevinsko zemljište", kaže Balša Božović, šef odborničke grupe DS-a u Skupštini grada Beograda.

To je praksa prošlosti, izričiti su u Gradskoj upravi. Kažu, prvi uslov na tenderu biće da se očuva delatnost. Drugi – visoke bankarske garancije. Cena od 51 odsto od procenjene tržišne vrednosti, odnosno 30 odsto, ako prva ponuda na tenderu ne uspe, jeste tek početna i zakonom propisana.

"Zato što je izabran metod privatizacije koji podrazumeva prodaju imovine odnosno imovinskog paketa. Ne prodajemo kapital, ne prodajemo vlasnički udeo, već prodajemo imovinu", kaže Milosavljević.

Ipak, i za deo stručne javnosti upitno je da li se prodajom poljoprivrednog zemljišta štiti javni interes.

"Mislim da PKB ne treba prodavati u delovima izuzev ukoliko se radi o građevinskom zemljištu za potrebe infrastrukture i drugih namena, čime bi PKB mogao da dobije dodatna sredstva za obezbeđenje novih investicija", kaže Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Milosavljević kaže da se Grad ne bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a time bi, prema njegovim rečima, trebalo da se bavi neko kome to zaista jeste prirodno opredeljenje, odnosno izvorna delatnost.

U "Poljoprivrednom kombinatu Beograd" obrađuje se oko 20.000 hektara zemljišta, od čega se na polovini proizvodi stočna hrana. PKB ima 22.000 grla goveda, od čega oko 9.000 muznih krava. Ima i farmu svinja, 2.000 ovaca, koke-nosilje i oko 25 miliona evra duga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik