Kako turiste što duže zadržati u Srbiji

Bez autora
Aug 03 2015

U vreme festivala i letnjih manifestacija u Srbiji je sve više stranih turista. Samo Beograd, do leta je posetilo više od 200.000 turista, za oko 10 odsto više nego prošle godine. Ipak, mnogi od njih rado bi produžili svoj boravak, pa turistički radnici pokušavaju da ih što duže zadrže u Srbiji. Postavlja se pitanje kuda posle festivala. Najviše turista dolazi u Srbiju na letnje manifestacije, a neki odluče da produže svoj boravak. Beograd je i dalje glavni nosilac turističke industrije i najposećenija destinacija na turističkoj mapi Srbije. Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda kaže da najčešće turističke agencije posle tih manifestacija nude jednodnevne, dvodnevne izlete u Beograd. Mi ovde pružamo logističku podršku i podršku u smislu mogućnosti dolaska i boravka u Beogradu, kaže Stankovićeva.

Kako turiste što duže zadržati u SrbijiU vreme festivala i letnjih manifestacija u Srbiji je sve više stranih turista. Samo Beograd, do leta je posetilo više od 200.000 turista, za oko 10 odsto više nego prošle godine. Ipak, mnogi od njih rado bi produžili svoj boravak, pa turistički radnici pokušavaju da ih što duže zadrže u Srbiji.

Postavlja se pitanje kuda posle festivala. Najviše turista dolazi u Srbiju na letnje manifestacije, a neki odluče da produže svoj boravak.

Beograd je i dalje glavni nosilac turističke industrije i najposećenija destinacija na turističkoj mapi Srbije.

Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda kaže da najčešće turističke agencije posle tih manifestacija nude jednodnevne, dvodnevne izlete u Beograd. "Mi ovde pružamo logističku podršku i podršku u smislu mogućnosti dolaska i boravka u Beogradu", kaže Stankovićeva.

Posle Beograda, mnogi bi zapadnije uglavnom na Zlatibor. I uglavnom sopstvenim prevozom.

Aleksandar Hesler iz Nemačke kaže da su posetili etno selo, Sirogojno, jeli pasulj. Kako je dodao, vreme je odlično i ceo utisak o Zlatiboru je lep.

Violeta Grigorenka iz Rusije rekla je da su njihovi prijatelji nekoliko godina unazad letovali u Srbiji i oni su ih posavetovali da dođu.

Srbija može da ponudi mnogo više, ali još ne i dovoljno načina da se do turističkih atrakcija stigne.

Vlasnica hostela Sofija Jahović Alšukir rekla je da im gosti često dolaze bez plana, samo imaju plan od tačke A do tačke B kako da dođu i onda se bukvalno hostelu dalje razvija plan kako da stignu dotle.

"Tu negde mi tek uočimo koje su možda mane i koliko bi možda trebalo mnogo više da bude razrađena ponuda", kaže vlasnica hostela.

Kakva ekonomija, takav i turizam, tvrde turistički radnici. Međutim, kažu da se poslednjih godina daleko više radi na promociji Srbije, pa se pomak oseća.

"Smatram da smo napravili značajan iskorak i negde tek perspektivno ćemo osetiti ozbiljne efekte turizma kao industrije koji u velikoj meri kreira onaj dodatni suficit platno bilansne ravnoteže", rekao je predsednik UO Juta Zoran Arsenović.

Nedostaju nam veća finansijska sredstva za organizovane promocije, na ozbiljnijim tržištima, kažu stručnjaci. Ipak, prilike za razvoj se tek otvaraju, pa će osim brošura šta da obiđu, turisti dobiti i ponudu kako da dotle stignu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik