Intenziviranje ekonomskih odnosa Srbije i Irana

Bez autora
Aug 04 2015

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se drugog dana posete Iranu sa predsednikom te zemlje Hasanom Rohanijem, koji je izrazio nadu da će ova poseta pružiti novi impuls razvoju i unapređenju odnosa dveju prijateljskih zemalja. Rohani je poželeo dobrodošlicu delegaciji Srbije, i preneo spremnost za intenziviranje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene. U razgovoru je ukazano i na ostale oblasti koje imaju potencijal za unapređenje bilateralne saradnje, kao što su energetika, poljoprivreda, saradnja u oblasti kulture, univerzitetska, kao i saradnja istraživačkih centara. Dačić je izneo veliko poštovanje za tradiciju i kulturu ove, nama prijateljske zemlje, i iskazao zahvalnost na principijelnoj poziciji kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Intenziviranje ekonomskih odnosa Srbije i IranaPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se drugog dana posete Iranu sa predsednikom te zemlje Hasanom Rohanijem, koji je izrazio nadu da će ova poseta pružiti novi impuls razvoju i unapređenju odnosa dveju prijateljskih zemalja.

Rohani je poželeo dobrodošlicu delegaciji Srbije, i preneo spremnost za intenziviranje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene.

U razgovoru je ukazano i na ostale oblasti koje imaju potencijal za unapređenje bilateralne saradnje, kao što su energetika, poljoprivreda, saradnja u oblasti kulture, univerzitetska, kao i saradnja istraživačkih centara.

Dačić je izneo veliko poštovanje za tradiciju i kulturu ove, nama prijateljske zemlje, i iskazao zahvalnost na principijelnoj poziciji kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednik Irana osvrnuo se i na postignuti sporazum o nuklearnom programu, uz ocenu da ovaj dogovor potvrđuje da pomoću pregovora mogu da se reše i najkomplikovaniji problemi.

Prvi potpredsednik Vlade sastao se danas i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nematzadehom.

Tom prilikom je ukazano na potrebu da se zajedničkim naporima podigne intenzitet ekonomskih odnosa, kako bi oni pratili dobre političke odnose.

Takođe, pozdravljeno je ponovno aktiviranje Mešovite komisije, čije se zasedanje očekuje do kraja godine, kao i predstojeća poseta privredne delegacije Irana Srbiji.

Na sastanku sa političkim savetnikom Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija Ali Akbar Velajatijem razgovarano je o Pokretu nesvrstanih i razmenjena su mišljenja o najvažnijim međunarodnim događajima, uz dogovor o sveukupnom unapređenju saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik